logo

ECG-onderzoek - hartfilmpje



Bij een elektrocardiogram (ECG), ook wel hartfilmpje genoemd, meten we de elektrische activiteit van het hart. Dit wordt weergegeven in een grafiek.  

Voorbereiding thuis

Op de dag van het onderzoek kunt u het beste kleding dragen die gemakkelijk aan en uit kan. Voor het maken van een ECG moet u namelijk uw borst, onderarmen en onderbenen ontbloten. 

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd. Neem een overzicht van eventuele medicatie mee. 

Voorbereiding van het onderzoek

De laborant(e) vraagt u uw borst, onderarmen en onderbenen of enkels te ontbloten. Daarna mag u op de onderzoekstafel komen liggen. Bij mannen moet soms plaatselijk wat borsthaar verwijderd worden. 

Het onderzoek

De laborant(e) sluit de elektroden (zuignapjes) aan. Aan de elektroden zitten kabels die verbonden zijn met het ECG-apparaat. Er staat geen stroom op de kabels. Gedurende enkele seconden registreert het ECG-apparaat de elektrische signalen van uw hart. Via de elektroden worden deze signalen opgevangen en doorgegeven aan het apparaat. Het ECG-apparaat zet de gemeten signalen om in een grafiek.  

Een ECG is geen pijnlijk onderzoek. 

Na het onderzoek haalt de laborant(e) de elektroden los en mag u zich weer aankleden. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-38563
Laatst bewerkt: 4-3-2024