logo

Dobutamine-stressechografie



Bij een dobutamine-stressechocardiogram wordt de hartfunctie gestimuleerd door middel van een medicijn genaamd dobutamine. Dit heeft hetzelfde effect als forse lichamelijke inspanning. De cardioloog wil weten hoe uw hart hierop reageert, dat wil zeggen of de hartspier te weinig zuurstof krijgt of juist beter gaat samentrekken. Met behulp van geluidsgolven worden er beelden van het hart gemaakt. 

Voorbereiding thuis

U mag gewoon ontbijten en uw gebruikelijke medicijnen innemen, tenzij uw cardioloog dit anders met u afgesproken heeft. Het gebruik van een betablokker dient twee dagen voor het onderzoek gestaakt te worden. 

U wordt vriendelijk verzocht om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen. 

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd. 

Voorbereiding van het onderzoek

De hartfunctielaborant(e) zal u vragen uw bovenlichaam te ontbloten. Er worden elektroden (zuignapjes en plakkers) met daaraan kabels aangesloten. Hiermee kunnen de elektrische signalen van uw hart (ECG) geregistreerd worden en wordt uw hartritme in de gaten gehouden. Er wordt een infuusnaaldje in de arm aangebracht, via welke u later de dobutamine toegediend krijgt. Om de andere arm krijgt u een bloeddrukmanchet. Na deze voorbereidingen mag u op uw linkerzij op de onderzoekstafel gaan liggen. Zorg ervoor dat u gemakkelijk ligt, omdat u enige tijd in deze houding moet blijven liggen. 

Het onderzoek

De hartfunctielaborant(e) gaat met een apparaatje met wat gel over uw borst heen. Door terugkaatsing van het uitgezonden geluid kan er een beeld gevormd worden van uw hart. Na de eerste opname start de toediening van dobutamine. Stapje voor stapje krijgt u steeds een beetje meer dobutamine toegediend. Na elk stapje wordt er een opname van het hart gemaakt. 

Dobutamine zorgt ervoor dat uw hart sneller gaat kloppen en beter gaat samentrekken. Dit kan een gevoel van hartkloppingen geven. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Wel is het van groot belang dat u eventuele klachten steeds direct aangeeft. De toediening van dobutamine zal maximaal 20 minuten duren. Na het stoppen van de toediening van dobutamine daalt de hartslag langzaam naar normaal. Dit duurt ongeveer vijf minuten. U blijft aan de hartritmebewaking totdat de dobutamine is uitgewerkt en uw hartslag weer normaal is.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer één uur. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de cardioloog na het onderzoek of bij uw volgend polikliniekbezoek. 

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de hartfunctieafdeling.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie.

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22

Hartfunctieafdeling

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 45

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 88 27


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12458
Laatst bewerkt: 29-2-2024