logo

Desensibilisatie voor grassen, bomen of huisstof - Pollinex



Het doel van desensibilisatietherapie of immunotherapie is om de ernst en duur van de allergische klachten te verminderen. De behandeling bestaat uit een injectiekuur met de stof die de klachten (allergie) veroorzaakt. In deze folder leest u meer over de behandeling. 

Desensibilisatie

De behandeling is erop gericht het eigen afweersysteem zo te beïnvloeden, dat de allergie afneemt en/of verdwijnt. U krijgt een injectie met de stof die de allergie veroorzaakt (allergeen). Deze behandeling duurt over het algemeen drie tot vijf jaar. Soms blijft naast de injectiekuur aanvullende behandeling met geneesmiddelen nodig. 

De Pollinex injectiekuur 

Een Pollinex injectiekuur start voorafgaand aan het allergieseizoen. De kuur bestaat uit 6 injecties met een toenemende sterkte:

  • 3 injecties met de insteldosis;
  • 3 injecties met de vervolgdosis.                                                                                                                                                                                                                                                           

Na het eerste jaar ervaart u waarschijnlijk al minder klachten.

Voor het maximale resultaat is het belangrijk om de kuur 3 tot 5 jaar vol te houden. Het is belangrijk dat u ieder jaar op tijd start, zodat u voorafgaand aan het seizoen uitbehandeld bent.  

Belangrijk:
Na het toedienen van de injectie moet u de rest van de dag zware lichamelijke inspanning (onder andere sporten) vermijden. 

Ziekte en zwangerschap

  • Als u zwanger bent moet u dit aan de arts/longfunctieanalist doorgeven. Bij de instelfase moet de kuur gestopt worden. De injecties in de onderhoudsfase kunnen in principe gewoon doorgaan.
  • Bij flinke verkoudheden, ziekten met koorts en of vaccinaties (bijvoorbeeld de griepprik) moet de injectie minsten 1 week worden uitgesteld. Ook kan een vaccinatie niet eerder dan 1 week na de allergeen-injectie worden gegeven. 

Bijwerkingen

Soms komt op de plaats van de injectie een jeukende zwelling en roodheid voor, die in de loop van enkele dagen weer verdwijnt. Meestal is dit alleen hinderlijk en niet ernstig. Een algemene allergische reactie met overal jeuk, jeukende ogen, niezen, kortademigheid en (uiterst zeldzaam) bloeddrukdaling komt sporadisch voor en moet zoveel mogelijk voorkomen worden.  Zodra u merkt dat u klachten krijgt of wanneer u zich niet lekker gaat voelen, moet u dat direct aan de arts of longfunctieanalist melden. Deze reactie komt in de meeste gevallen binnen een half uur na de injectie en daarom moet u ook een half uur blijven wachten. 

Belangrijk
Blijf altijd minsten 30 minuten na de injectie wachten. Dit geldt voor de gehele duur van de kuur! 

Zelden komt een reactie na enkele uren. Mocht dit wel zo zijn, neem dan contact op met de arts/ longfunctieanalist of de dichtstbijzijnde huisarts. Na een algemene reactie moet altijd worden nagegaan wat de mogelijke oorzaak is geweest. Daarna wordt besproken wat de verdere behandeling zal zijn. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.pollinex.nl. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer 0492 - 59 59 53. 

Contact

Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13

Longfunctieonderzoek

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 54 54


Locatie Deurne
T: 0493 – 32 71 50


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
LON-49274
Laatst bewerkt: 18-3-2024