logo

Dagkliniek Geriatrie



Inleiding

Uw (huis-)arts heeft u verwezen naar de dagkliniek Geriatrie. De dagkliniek is van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren geopend. In de bijlage staat wanneer u op de dagkliniek wordt verwacht en de invulling van het dagprogramma. In deze folder leest u meer over de dagkliniek en wat wij van u verwachten. 

Wat is geriatrie

Bij ouderen vinden vaak tegelijkertijd veranderingen plaats op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Dit kan sneller tot ziekte leiden. Het lopen kan bijvoorbeeld slechter gaan, het geheugen kan achteruitgaan en door overlijden van leeftijdgenoten kan eenzaamheid of somberheid optreden. Vaak leidt dit tot klachten zonder dat er een duidelijke ziekte te herkennen is. In dat geval kan een klinisch geriater gevraagd worden een uitgebreid onderzoek te doen. Een klinisch geriater is een specialist op het gebied van ouderdomsziekten en -problemen. Een ziekte bij ouderen uit zich vaak anders dan bij jongere mensen. Er is vaak sprake van een nieuwe aandoening bij al langer bestaande kwalen. Ziekte en aandoeningen kunnen elkaar beïnvloeden, evenals medicijnen die gegeven worden. Voor een goede totaalbehandeling zijn meerdere onderzoeken en/of behandelingen noodzakelijk.  

Dagkliniek

Vanuit de dagkliniek worden verschillende onderzoeken en behandelingen op elkaar afgestemd. U komt met meerdere hulpverleners in aanraking en hoeft niet voor elk onderzoek apart naar het ziekenhuis te komen. Wij streven er naar om alles op één dag te plannen. Soms is het nodig om een vervolgdag te plannen. 

Waar moet u zijn

De dagkliniek Geriatrie vindt u op de 3e verdieping van het Elkerliek ziekenhuis, locatie Helmond. Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Overige verpleegafdelingen’. Op de 3e verdieping volgt u de borden ‘GAAZ (verpleegafdeling 3D)’. Meldt u zich aan de balie.

Indien u slecht ter been bent, kunt u gebruik maken van een rolstoel bij de hoofdingang. Hiervoor heeft u een muntje van € 2,00 nodig. 

Vervoer

U dient voor zowel de heen- als de terugreis vervoer te regelen. Vergeet niet het telefoonnummer mee te nemen van diegene die u weer komt ophalen. 

Wat neemt u mee

Wij vragen u om de onderstaande zaken mee te nemen:

  • alle medicijnen die u de laatste 3 maanden gebruikt heeft. Dit geldt ook voor medicatie die u zelf heeft gekocht.
  • de afspraakbrief die u thuis heeft ontvangen.

 Indien van toepassing:

  • uw bril;
  • uw gehoorapparaat;
  • uw loophulpmiddel zoals een wandelstok, vierpoot, looprekje of rollator.
  • eigen rolstoel;
  • schoeisel waar u het meeste op loopt;
  • specifiek incontinentiemateriaal;
  • zorgdossier/map of overdracht zorginstelling.

Wat kunt u beter thuis laten

Het is beter dat u geen sieraden of grote geldbedragen meebrengt. Mocht er onverhoopt tijdens het verblijf op de dagkliniek iets zoekraken, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de verpleging. Het Elkerliek ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van persoonlijke goederen van patiënten of bezoekers.                

Vertrouwenspersoon

Wij stellen het zeer op prijs wanneer een vertrouwenspersoon de hele dag aanwezig is. Dit kan uw partner, mantelzorger, familielid of een goede kennis zijn. Hij/zij kan u begeleiden tijdens verschillende onderzoeken. Indien u akkoord gaat, informeren wij deze vertrouwenspersoon over uw ziekte/behandeling en stellen waar nodig ook vragen.  

Eten en drinken

Gedurende het verblijf op de dagkliniek krijgt u koffie/thee aangeboden. 

Vragen

Heeft u vragen, stel deze dan gerust aan de klinisch geriater of de verpleegkundige. Wij doen ons best om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen en onze zorg af te stemmen op uw wensen. Daarom willen wij het ook graag van u horen als er onverhoopt iets niet goed gegaan is. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, neem dan contact op met het secretariaat.

Contact


Secretariaat Dagkliniek Geriatrie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GER-12465
Laatst bewerkt: 30-10-2023