logo

CT-onderzoek van de longen (thorax), hals enof lichaamsslagader (aorta)



Door uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een CT-scan. De CT-scanner is een geavanceerd röntgenapparaat. CT staat voor Computer Tomografie. Hiermee worden dunne dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt. Deze afbeeldingen geven vorm, structuur en ligging van alle organen en weefsels weer. In deze folder vindt u algemene informatie over het CT-onderzoek. Het is belangrijk u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven staat. 

Aandachtspunten

Wilt u tenminste 3 dagen voor het onderzoek contact met ons opnemen als u:

  • onder behandeling bent bij een specialist vanwege het slecht functioneren van uw nieren.
  • overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, geneesmiddelen of jodium.
  • zwanger bent of dit vermoedt. 

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0492 – 59 56 04.  

In verband met de hygiëne vragen wij u om op de dag van het onderzoek thuis een bad te nemen of te douchen. U mag een hemdje of T-shirt met korte mouwen, zonder metaal en/of opdruk, aanhouden tijdens het CT-onderzoek. 

Verloop van het onderzoek

Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie op de tweede etage. De baliemedewerkster verwijst u door naar de wachtkamer van de CT-scan.Voor het onderzoek kan het nodig zijn dat er contrastvloeistof in een bloedvat gespoten wordt, via een infuus in de arm. Van dit contrastmiddel kunt u even een warm gevoel door het hele lichaam krijgen. Dit verschijnsel verdwijnt weer na een paar minuten. 

De CT-scan is een groot en vierkant apparaat, met in het midden een ronde opening, waardoor een smalle tafel schuift. 

U ligt op deze tafel op uw rug, met de armen boven het hoofd. De CT-laborant(e) geeft u ademhalingsinstructies. Het is belangrijk dat u goed stil ligt en de instructies goed opvolgt anders is het onderzoek minder goed beoordeelbaar. U ligt alleen in de onderzoekskamer.  De CT-laborant(e) bedient de apparatuur vanuit een andere ruimte. De CT-laboranten kunnen u door een raam zien en er is ook een intercom zodat men u kan horen. 

Nazorg

Het is raadzaam om, wanneer er een contrastvloeistof is toegediend, na het onderzoek enkele glazen water te drinken. De contrastvloeistoffen verdwijnen dan sneller uit het lichaam. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek zal ongeveer 15-30 minuten duren. Aangezien de CT-scan ook wordt gebruikt voor spoedgevallen kan het voorkomen dat u moet wachten.  

Uitslag van het onderzoek

Een radioloog beoordeelt de CT-scan en brengt verslag uit aan de aanvragende arts.  Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van de CT-scan. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer 0492 – 59 56 04.

Contact

 

Afdeling Radiologie

T: 0492- 59 56 04


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
RAD-40286
Laatst bewerkt: 11-4-2024