logo

Cryobehandeling door de gynaecoloog



Inleiding

Voor de behandeling van een afwijking in het weefsel van de baarmoederhals heeft uw behandelend arts een cryobehandeling afgesproken. Dit is een behandeling waarbij de gynaecoloog afwijkend weefsel van de baarmoeder bevriest. Hierdoor sterft dit weefsel af. Door de aangroei van gezond weefsel herstelt de wond zich. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling. 

De behandeling

De behandeling gebeurt op de polikliniek en duurt ongeveer 10 minuten. U neemt plaats op de gynaecologische onderzoekstoel. De arts brengt een spreider (eendebekspeculum) in. Daarna wordt een metalen stift tegen de baarmoederhals geplaatst. De stift wordt door toevoer van CO2 (koolzuur) koud. Ook de plaats waar de arts de stift tegen de baarmoederhals aanhoudt wordt koud, bevriest en hierdoor sterft het weefsel af. Na zo’n 3 tot 5 minuten wordt het bevriezen gestopt. Vaak wordt na enkele minuten de baarmoederhals een tweede keer voor een paar minuten bevroren. 

Wat voelt u ervan?

Tijdens het bevriezen kan een gevoel van kramp in de baarmoeder ontstaan, vergelijkbaar met menstruatiepijn. U kunt eventueel een half uur voor de behandeling een pijnstiller tegen menstruatiepijn innemen. 

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u een vrij lange periode (soms wel 6 weken) afscheiding hebben. In die periode wordt het bevroren weefsel afgestoten en vervangen door nieuw, gezond weefsel. De afscheiding is vaak waterdun en ruikt anders. Als er geen sprake meer is van een bloederige afscheiding, is geslachtsgemeenschap geen bezwaar. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Contact


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GYN-36345
Laatst bewerkt: 11-1-2024