logo

Colposcopie



Inleiding

Een colposcopie is een onderzoek van de baarmoedermond, waarbij gebruik gemaakt wordt van een colposcoop, een soort microscoop. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. Mogelijk is voor u persoonlijk de situatie anders dan hier beschreven. 

Waarom een colposcopie

Een colposcopie volgt vaak op een uitstrijkje met een afwijkende uitslag. De colposcoop vergroot het gebied waarnaar gekeken wordt, daardoor is dit gebied nauwkeuriger te onderzoeken. Als verdere behandeling nodig is, bespreekt de gynaecoloog dit met u.

Het tijdstip voor een colposcopisch onderzoek is niet gebonden aan cyclusdagen, als u maar niet menstrueert. 

Colposcopie en zwangerschap

Ook bij vrouwen die zwanger zijn, doen wij in geval van een afwijkend uitstrijkje een colposcopie. Dit onderzoek heeft geen invloed op het verloop van de zwangerschap of op de baby. 

Behandeling van een mogelijke afwijking tijdens de zwangerschap kan wel maar wordt waar mogelijk uitgesteld tot na de bevalling. In geval van uitstel wordt de colposcopie tijdens de zwangerschap en drie maanden na de bevalling herhaald.  

Verloop van het onderzoek

Voor dit onderzoek ligt u in een gynaecologische stoel met de benen gespreid in beensteunen. De gynaecoloog brengt een spreider (eendebekspeculum) in de vagina. Daarna wordt voor de opening van het speculum de colposcoop geplaatst. De colposcoop is een instrument met een vergrotende lens (soort microscoop). Het baarmoederweefsel is goed te zien. 

Om het verschil tussen gezond en afwijkend weefsel duidelijk te maken, kleurt de gynaecoloog de baarmoedermond met een bepaalde vloeistof. Is de opbouw van het slijmvlies afwijkend, dan verkleurt het door deze vloeistof. Bij verkleuring neemt de gynaecoloog een stukje weefsel weg om in het laboratorium te laten onderzoeken. Het wegnemen van zo’n stukje slijmvlies gebeurt onder plaatselijke verdoving. Met een dun metalen lisje dat elektrisch wordt verhit, wordt het weefsel van de baarmoederhals verwijderd. U krijgt een geleidingsplaat (soort pleister) op de binnenkant van uw bovenbeen geplakt. Daarom is het belangrijk dat u geen bodylotion aanbrengt op uw bovenbenen. 

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.  

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan er wat bloedverlies optreden. Deze bloederige afscheiding kan twee tot vier weken aanhouden. Om de wondjes goed te laten genezen, kunt u beter geen geslachtsgemeenschap hebben. Wacht hiermee tot u geen afscheiding meer heeft. 

Uitslag onderzoek

De uitslag van het weefselonderzoek is na vijf werkdagen bekend. Een week na het onderzoek heeft u een telefonische afspraak. 

Controle 

Na een colposcopie in verband met een afwijkend uitstrijkje wordt drie keer een controle uitstrijkje gemaakt:

  • na zes maanden;
  • na twaalf maanden;
  • na anderhalf jaar.

Als deze uitstrijkjes allemaal zonder afwijkingen zijn, kunnen de vervolg uitstrijkjes weer via het bevolkingsonderzoek lopen. 

Verhinderd

Mocht u verhinderd zijn, geef dit dan tijdig door.  

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 57.

Contact


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GYN-37668
Laatst bewerkt: 11-1-2024