logo

CBM (Continue bloeddrukmeting)



U heeft een afspraak voor een continue bloeddrukmeting (C.B.M.). In deze folder krijgt u uitleg over dit onderzoek. 

Bloeddruk

Het hart pompt met een bepaalde druk bloed door het lichaam. Deze druk varieert, afhankelijk van het samentrekken en ontspannen van het hart. Men spreekt dan ook van de bovendruk (systolisch) en de onderdruk (diastolisch). De bloeddruk is ook afhankelijk van de weerstand in de bloedvaten. De bloeddruk in rust zal anders zijn dan bij inspanning. 

Continue bloeddrukmeting

De C.B.M. is een test waarbij de bloeddruk en de hartslag, gedurende ongeveer een half uur, continue gemeten worden. Het doel hiervan is eventuele afwijkingen op te sporen in de regeling van de bloeddruk tijdens een bepaalde lichaamshouding of verandering van houding. 

Voorbereidingen

Er zijn geen voorbereidingen noodzakelijk. 

In het ziekenhuis Locatie Helmond

Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘Neurologen’. Meld u aan de balie.   

Het onderzoek

U krijgt om uw arm en om uw vinger een aantal banden met meters aangebracht. Vervolgens mag u plaatsnemen op een bed. Na ongeveer tien minuten rustig te hebben gelegen, wordt u gevraagd snel op te staan en dan nog tien minuten te blijven staan. Hierdoor vindt een bloeddrukverandering plaats. Soms kan dat gepaard gaan met kortdurende klachten zoals duizeligheid. Vervolgens worden de banden afgedaan en is het onderzoek klaar. Het onderzoek is verder niet belastend en absoluut pijnloos. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij het volgende polikliniekbezoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 

Tot slot

Mocht u verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Neurologie locatie Helmond. Voor vragen betreffende het onderzoek kunt u contact opnemen met de afdeling Klinisch Neurofysiologie.

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Afdeling Klinische Neurofysiologie

T: 0492 – 59 54 66


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-32509
Laatst bewerkt: 7-3-2024