logo

BRMO



Ziekenhuizen worden in toenemende mate geconfronteerd met bijzonder resistente microorganismen (BMRO). Dit zijn bacteriën die steeds moeilijker met antibiotica te behandelen zijn, de zogenaamde ziekenhuisbacteriën.

Voorbeelden van deze resistente bacteriën zijn:

  • VRE (Vancomycine Resistente Enterokok)
  • MRSA (Multi-Resistente Staphylococcus Aureus
  • ESBL (derde generatie cefalosporineresistentie)
  • CPE (carbapenem-resistientie)

Voor meer informatie over VRE en MRSA verwijzen wij u naar de betreffende folders op onze website www.elkerliek.nl. In deze folder vindt u meer informatie over BMRO. 

BMRO

Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) behoren tot de normale darmbacteriën van gezonde mensen en zijn daar niet gevaarlijk of ziekmakend. Soms kunnen BRMO ook infecties geven, met name bij patiënten met een verstoorde afweer. Ze worden dan bijvoorbeeld gekweekt in urine. Als u deze bacterie bij u draagt, hoeft u daar helemaal geen last van te hebben. We spreken dan van BRMO-dragerschap. Er zijn geen klachten die specifiek voor BRMO zijn. Alleen als u een infectie krijgt met deze bacterie kan dit betekenen dat deze moeilijker te behandelen is, omdat er maar een beperkt aantal antibiotica kan worden gebruikt. Normaal gesproken verdwijnt de BRMO-bacterie op natuurlijke wijze weer uit het lichaam, meestal is dit binnen een jaar. Bij patiënten met bijvoorbeeld een urinekatheter kan dit langer duren. BRMO-dragerschap is niet te bekorten door een behandeling. BRMO zijn niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en/of het ongeboren kind. BRMO-dragerschap wordt aangetoond door middel van een bacteriekweek in het laboratorium. 

Risico van verspreiding

De BRMO- bacterie verspreidt zich gemakkelijk en wordt via contact met ontlasting of besmette voorwerpen (bijvoorbeeld de toiletbril en de deurkruk) overgedragen. Ook worden BRMO via handen overgedragen. BRMO verplaatsen zich niet door de lucht. Met name in ziekenhuizen verspreiden ziekenhuisbacteriën zich snel. In een ziekenhuisomgeving, met een hoger antibioticumgebruik en zwakke patiënten, gedijen ze goed. Overdracht van de bacterie kan voorkomen worden door hygiënemaatregelen strikt na te leven.  Het is dus belangrijk dat u goed uw handen wast na iedere toiletbezoek.  

Ondanks de voorzorgsmaatregelen die getroffen worden in alle Nederlandse ziekenhuizen komt het voor dat BRMO zich in ziekenhuizen verspreiden. Bent u in één van deze (verdachte) ziekenhuizen opgenomen geweest, dan wordt u in andere ziekenhuizen als BRMO-verdacht beschouwd. Met andere woorden, u kunt ongemerkt BRMO-drager zijn geworden in één van deze ziekenhuizen.

Als u in een ziekenhuis bent geweest ten tijde van een periode dat verspreiding plaats vond, worden in het Elkerliek ziekenhuis speciale voorzorgsmaatregelen genomen. Dit om te voorkomen dat BRMO zich gaan verspreiden. Wat deze maatregelen zijn, leest u in deze folder.  

Polikliniekbezoek of opname in het Elkerliek

Wanneer u zich op een polikliniek of afdeling aan de balie meldt, wordt de vraag gesteld of u in de afgelopen periode opgenomen bent geweest in een bepaald ziekenhuis waar de aanwezigheid van een BRMO is vastgesteld. De verpleegkundige/ polikliniekassistente is op de hoogte om welke ziekenhuizen het gaat. Als uw antwoord hierop ja is en u wordt binnenkort opgenomen of u moet een invasieve ingreep ondergaan, dan worden er voorzorgsmaatregelen getroffen. U wordt dan onderzocht op BRMO-dragerschap. 

Voorzorgsmaatregelen in de kliniek

Als u verdacht of positief bent voor BRMO of er wordt tijdens een opname de BRMO-bacterie bij u gekweekt, dan wordt dit in uw dossier vermeld. U wordt in contactisolatie verpleegd. Dit betekent dat het medisch personeel een schort en handschoenen draagt bij intensief contact met u. Medische hulpmiddelen en apparatuur worden gedesinfecteerd na gebruik. Na ontslag wordt de gehele kamer gedesinfecteerd.  Ingrepen op de operatiekamer worden gewoon uitgevoerd. Ook hier worden extra voorzorgsmaatregelen genomen. Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken over eventueel besmettingsgevaar.  Daar waar nodig wordt gewezen op extra hygiënemaatregelen. Daarnaast kunnen er met tussenpozen (extra) kweken worden afgenomen om te controleren of u daadwerkelijk drager bent van BRMO. Het afnemen van kweken tijdens het gebruik van antibiotica wordt afgeraden. Als tijdens de opname via kweken blijkt dat u geen BRMO-drager bent, dan wordt de isolatie opgeheven. Dit wordt dan ook weer in uw dossier genoteerd.

Kweken

Er wordt een kweek afgenomen door een uitstrijk te maken van uw rectum (anus). Dit gebeurt minimaal twee keer met een tussenpoos van 48 uur. Bij opname vindt dit plaats in het ziekenhuis. 

Negatieve kweekuitslagen

Indien na het afnemen van de kweken blijkt dat de uitslagen negatief zijn, betekent dit dat u geen drager (meer) bent van BRMO in uw darmen. De vermelding in het dossier wordt verwijderd en speciale voorzorgsmaatregelen zijn niet (meer) nodig. 

Positieve kweekuitslagen

Indien na het afnemen van de kweken blijkt dat de uitslagen positief zijn, betekent dit dat u (nog) drager bent van BRMO in uw darmen. Bij opname of specifieke behandeling op een polikliniek worden de hierboven vermelde voorzorgsmaatregelen genomen, gedurende ten minste één jaar

Vragen

Heeft u ondanks de informatie in deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan het verplegend personeel of contact opnemen met de afdeling Hygiëne & Infectiepreventie, telefoonnummer 0492 - 59 52 78.

Contact


Hygiëne & Infectiepreventie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 52 78
E: infectiepreventie@elkerliek.nl


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
HYG-49426
Laatst bewerkt: 25-4-2024