logo

Brain-care-unit



De Brain-care-unit maakt deel uit van de neurologische afdeling (verpleegafdeling 3C). Hier worden patiënten opgenomen die bijvoorbeeld een herseninfarct, een hersenbloeding of een hersentrauma door ongeval hebben. Op deze afdeling wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de aandoening. Vervolgens kan in een vroeg stadium met de behandeling worden begonnen. Dit heeft als doel om de schade in de hersenen zoveel mogelijk te beperken. De snelle diagnostiek en behandeling op de Brain-care-unit zal de toekomstverwachting van de patiënt gunstig kunnen beïnvloeden. 

Een beroerte

Elk jaar krijgen in Nederland naar schatting 41.000 mensen een beroerte. De vakterm voor een beroerte is Cerebro-Vasculair-Accident (C.V.A.), in het Engels een ‘stroke’. Bij een beroerte is er meestal sprake van een verstopping in een bloedvat in de hersenen. Dit leidt tot een beschadiging van een deel van de hersenen (herseninfarct). In de andere gevallen lekt er bloed uit een bloedvat, wat zich vervolgens ophoopt in het hersenweefsel (hersenbloeding). Zowel een herseninfarct als een hersenbloeding kunnen gepaard gaan met verschijnselen als halfzijdige krachtsvermindering of verlamming en problemen met de taal. Een en ander is afhankelijk van de plaats van de beschadiging. Meer informatie vindt u in de brochure ‘Een beroerte, en dan?’ van de Nederlandse Hartstichting.  

De werkwijze

De Brain-care-unit bestaat uit een 3 persoonskamer en drie 1-persoonskamers. Alle bedden zijn voorzien van bewakingsmonitoren. Deze monitoren registreren de bloeddruk, de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. Dit betekent dat u niet van de unit af mag. Op de Brain-care-unit is sprake van intensieve bewaking en behandeling door neurologen en neuroverpleegkundigen, maar ook door medewerkers van andere disciplines. Dit kunnen de revalidatiearts, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de logopedist, de neuropsycholoog en/of de transferverpleegkundige zijn. De neuroloog coördineert de medische zorg. Als na 24 uur de bloeddruk en hartslag stabiel zijn wordt de permanente bewaking gestopt. Met betrekking tot de revalidatie wordt gewerkt volgens de landelijke richtlijnen neurorevalidatie. Nadat de acute fase is verstreken wordt de patiënt overgeplaatst naar een andere kamer op de neurologische afdeling. Hier wordt de behandeling voortgezet. 

Bezoek

In verband met de rust op de afdeling en de voortgang van de werkzaamheden, willen wij u vragen om de bezoektijden na te leven. De bezoektijden zijn elke dag van 14.00 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur. Niet meer dan drie bezoekers per patiënt. Wij vragen u om het bezoek zoveel mogelijk te reguleren.  

Tot slot

Wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft zal een verpleegkundige van de Brain-care-unit deze graag beantwoorden.

Contact


Verpleegafdeling 3C (Neurologie)

T: 0492 – 59 56 62


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-12420
Laatst bewerkt: 7-3-2024