logo

Botoxbehandeling van de oksels



Inleiding

U heeft last van overmatig zweten van de oksels. De dermatoloog heeft met u besproken dat voor u een behandeling van de okselhuid met botuline toxine injecties (botox) mogelijk is.

Overmatige transpiratie

Overmatig zweten van de handpalmen, voetzolen of oksels vormt een groot probleem voor veel patiënten. Wanneer andere behandelingen zoals speciale huidlotions of iontoforese niet voldoende helpen, kan de behandeling met botuline toxine uitkomst bieden.

Botuline toxine

Botuline toxine is een eiwit uit de bacterie Clostridium botulinum. Het middel wordt als kleine dosis in de huid gespoten en heeft als geneesmiddel twee effecten:

  • Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen. De zweetklieren maken dan geen zweet aan.
  • Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren. De werking van de spieren neemt af of komt stil te liggen.

De behandeling is het meest geschikt voor de oksels. Het is niet zo pijnlijk en heeft een langdurig effect. De behandeling van handpalmen of voetzolen is wel pijnlijk, waardoor speciale verdovingstechnieken nodig zijn. Ook is het effect hiervan minder langdurig.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan kunt u geen botuline toxine behandeling krijgen.

Voorbereiding thuis

Twee dagen voor de behandeling scheert u de okselbeharing weg. Dit is nodig voor huidinspectie en om de kans op infectie te verkleinen.Verder is het van belang om op de dag van behandeling geen deodorant te gebruiken.

Behandeling

Voor de behandeling doet de assistente een jodiumzetmeeltest om de grootte van het te behandelen gebied te bepalen. Er wordt een jodiumoplossing aangebracht op de okselhuid. Zodra dit is ingedroogd wordt de oksel met zetmeel bepoederd. Daar waar de huid zweet produceert, kleurt de zetmeel zwart. Dit gebied wordt dan afgetekend met een stift. In het afgetekende huidgebied spuit de dermatoloog met een fijn naaldje op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid botuline toxine oplossing.

Na de behandeling kunt u naar huis. De eerste twee dagen na de behandeling moet u de huid van de oksels goed schoonhouden om infecties te voorkomen. U mag dan geen deodorant gebruiken. 

Resultaat

Het duurt ongeveer 5 tot 7 dagen voor u het effect merkt en de zweetproductie afneemt. Het effect van de behandeling houdt een aantal maanden aan. Daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan die de geblokkeerde zenuweinden vervangen. Sommige patiënten hebben antistoffen in het lichaam voor botuline toxine. Bij hen is geen effect waarneembaar.

Complicaties

Er kan tijdelijk wat hoofdpijn optreden. De hoofdpijn verdwijnt meestal binnen een week.

Tot slot

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 58. 

Contact


Polikliniek Dermatologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 58

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 18


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
DER-44448
Laatst bewerkt: 30-10-2023