logo

Behandeling met Bifosfonaten



Bij osteoporose of kanker met uitzaaiingen in de botten kan het zinvol zijn om een behandeling met een Bisfosfonaat te geven. In deze folder wordt uitgelegd hoe Bisfosfonaten werken en wat de complicaties kunnen zijn. 

Botaanmaak en botafbraak

In gezonde botten zijn met name twee soorten cellen actief, cellen die bot aanmaken, de osteoblasten, en cellen die bot afbreken, de osteoclasten. Normaal zijn deze cellen in evenwicht. Bij osteoporose zijn de osteoclasten meer actief. Zij zorgen ervoor dat de botten botmassa verliezen door het onttrekken van kalk en andere mineralen, waardoor de structuur van de botten verandert en het bot broos wordt. Bij uitzaaiingen in de botten kunnen door de kankercellen stoffen worden aangemaakt waardoor de werking van de botafbrekende osteoclasten wordt versterkt. Het gevolg is dat het bot rond de uitzaaiingen wordt afgebroken. In beide gevallen kan dit op den duur pijnklachten geven en botbreuken veroorzaken. 

Werking Bisfosfonaten

Bisfosfonaten remmen de botafbrekende cellen. Daardoor kunnen deze medicijnen de kans op botbreuken en de pijn van botslijtage verminderen. Ook een te veel aan calcium in het bloed kan door het gebruik van Bisfosfonaten verminderd worden. Bisfosfonaten kunnen toegediend worden door tabletten, capsules, of door een infuus.  

Meest voorkomende merknamen van Bisfosfonaten zijn 

Merk Toepassingsvorm
Aclasta infuus
Aredia infuus
Actonel tablet
Actokit tablet
Bondronat tablet en infuus
Bonefos tablet en infuus
Bonviva tablet
Didrokit tablet
Fosamax tablet
Fosavance tablet
Ostac tablet
Skelid tablet
Zometa infuus

Bijwerkingen en uw gebit

Met name bij de behandeling met Bisfosfonaat per infuus bestaat er een kans op bijwerking in het kaakbot. De complicatie die kan optreden is het ontsteken en afsterven van het kaakbot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan en verloren gaan. Ook bij slecht passende protheses (kunstgebitten) kan deze complicatie optreden door drukplaatsen of beschadigingen aan het tandvlees. Het is belangrijk er een goede mondhygiëne op na te houden en het gebruik van deze medicijnen te melden aan uw tandarts of mondhygiënist. Zo nodig kan de tandarts of mondhygiënist uw gebit vaker controleren en kan er rekening mee worden gehouden dat bepaalde behandelingen met extra voorzichtigheid worden uitgevoerd. 

Belangrijk

  • Meld altijd het starten met bovenstaande medicijnen of het gebruik ervan en de aan-doening waarvoor de medicatie gebruikt wordt.
  • Meld de merknaam, de vorm van toediening, de verwachtte tijdsduur dat u de medicatie moet gebruiken en de naam van de arts/ specialist.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne, neem altijd contact op met uw tandarts of mondhygiënist bij veranderingen in uw gebit. 

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze folder, neem dan contact op met uw behandelaar.

Contact


Polikliniek Kaakchirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 51

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 11


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KAA-42544
Laatst bewerkt: 6-3-2024