logo

Behandelbeperkingen



Inleiding

Als patiënt komt u in het Elkerliek met een bepaalde behandelwens. Meestal is dit het voorkomen of genezen van ziekte of het verlichten van uw klachten. Een behandeling wordt in overleg met u afgesproken. Dit noemen we het behandelbeleid. Misschien zijn er ook grenzen die u stelt aan uw behandeling in ons ziekenhuis. Deze grenzen kunt u met uw arts afspreken. Het afzien van bepaalde behandeling noemen we een behandelbeperking. De meest bekende en ingrijpende behandelbeperking is ‘niet reanimeren’. Met deze folder willen wij u voorbereiden op een gesprek over behandelbeperkingen. 

Waarom praten over behandelbeperkingen? Het is belangrijk om uw verwachtingen en wensen over behandelbeperkingen kenbaar te maken bij uw behandelend arts. Uw arts bespreekt dan met u wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van een behandeling zijn. De huisartsen en specialisten in de regio Helmond en het Elkerliek ziekenhuis willen bij die beslissing, voor zover dat mogelijk is, rekening houden met uw wensen. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en medische voorgeschiedenis. Daarom is het voor u en voor ons goed om daar vooraf over na te denken. Deze folder is daarbij een hulpmiddel.  

Behandelbeperkingen 

  • Niet reanimeren
    Dit is een belangrijke en de meest voorkomende behandelbeperking. Reanimeren betekent het toepassen van maatregelen wanneer de ademhaling en/of het hart plotseling ophouden te functioneren. Het is een poging om de bloedomloop en de ademhaling weer te herstellen. 
  • Niet beademen
    Dit betekent dat de ademhaling niet kunstmatig over wordt genomen door een beademingsmachine. Beademen gebeurt op de intensive care (IC). 
  • Niet naar de IC
    Geen opname op de IC voor intensieve zorg. Bijvoorbeeld voor kunstmatig beademen of voor ondersteuning van de bloeddruk.  
  • Niet naar de hartbewaking (CCU)
    Geen opname op de CCU voor bewaking van het hartritme. 
  • Geen dialyse
    Geen vervanging van de nierfunctie. 
  • Geen operaties
  • Geen bloedproducten
    Geen toediending van rode bloedcellen of bloedplaatjes.
  • Geen antibiotica
    Geen behandeling van bacteriële infecties. 

Dit zijn de belangrijkste behandelbeperkingen. De eerste drie behandelbeperkingen, niet reanimeren, niet beademen en geen IC-opname bespreekt en registreert de behandelend arts bij iedere patiënt die wordt opgenomen in het Elkerliek. 

Reanimeren

Reanimatie is het toepassen van maatregelen wanneer de ademhaling en/of het hart plotseling ophouden met functioneren. Bij reanimatie gaat het met name om hartmassage en kunstmatige beademing in combinatie met medicijntoediening. Deze maatregelen moeten snel genomen worden, anders treedt er door zuurstofgebrek beschadiging op van de hersenen. Voor reanimatie is in ons ziekenhuis altijd een goed uitgerust en opgeleid reanimatieteam oproepbaar. 

Wie besluit tot een behandelbeperking?

  • Uzelf
    Indien u zelf niet wilt dat er bepaalde handelingen worden toegepast. Bijvoorbeeld vanwege een bepaalde religie/levensbeschouwing of omdat u geen belastende behandelingen (meer) wilt ondergaan. Ook kan het zo zijn dat de best haalbare uitkomst van een behandeling voor u niet aanvaardbaar is. Bijvoorbeeld vanwege een grote kans op blijvende schade of omdat er geen uitzicht is op volledig herstel of herstel tot acceptabel niveau. Het is belangrijk dat u dit met uw behandelend arts bespreekt.
  • Uw arts
    Indien uw arts verwacht dat er zeer weinig kans is dat u de reanimatie overleefd en verwacht dat u bij overleving een zeer grote kans heeft op ernstige restklachten. Of wanneer de arts verwacht dat een behandeling op de IC/CCU geen kans van slagen heeft.   

Praten over behandelbeperking

Omdat er in een acute situatie meestal geen tijd is om over behandelbeperkingen te praten, is het verstandig om hier al eerder over na te denken. U kunt zelf aangeven dat u een bepaalde behandelbeperking wil laten registreren in uw  elektronisch patiëntendossier (EPD). Uw arts kan ook het initiatief nemen om met u over behandelbeperkingen te praten. Dit gebeurt in ieder geval bij een opname in het ziekenhuis, maar dit kan ook tijdens een poliklinische afspraak. 

Vastlegging in elektronisch patiëntendossier

Een besluit met betrekking tot een behandelbeperking wordt in het Elkerliek altijd vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier. Uw behandelend arts maakt in zijn ontslagbrief naar de huisarts melding van de behandelbeperking. Afspraken over de behandelbeperking kunt u herzien en opnieuw bespreken met uw arts, bijvoorbeeld als uw gezondheidstoestand of uw wensen zijn veranderd. 

Belangrijk

Als u of uw arts besluit tot een behandelbeperking, gaan alle andere noodzakelijke vormen van behandeling en zorg wel door.   

Tot slot

Hopelijk geeft de informatie in deze folder u meer duidelijkheid over de noodzaak van praten over behandelbeperkingen. Dit onderwerp kan ingrijpend zijn voor u als patiënt, uw partner/familie, maar ook voor de betrokken hulpverleners. Het is daarom van groot belang om over deze zaken na te denken en deze bespreekbaar te maken. U kunt met uw vragen altijd terecht bij uw behandelend arts, de verpleegkundige of een geestelijk verzorger van de afdeling Geestelijke Verzorging en Ethiek.


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
DIA-50636
Laatst bewerkt: 7-2-2024