logo

Anesthesie voor kinderen en jongeren



Anesthesie bij kinderen

Binnenkort krijgt uw kind een operatie of onderzoek in het Elkerliek waarbij een vorm van anesthesie (verdoving) nodig is. In deze folder leest u meer over de voorbereiding op de operatie, verschillende vormen van anesthesie en de pijnbestrijding na de operatie.

Is uw kind jonger dan 16 jaar? Dan is het wettelijk verplicht dat u als ouder of wettelijk vertegenwoordiger toestemming geeft voor operatie en vorm van anesthesie (narcose) die wordt afgesproken. Deze toestemming kan niet worden gegeven door anderen, zoals grootouders of oppasouder. Kom daarom altijd samen met uw kind naar de afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. 

Indeling folder

Deze folder is ingedeeld in twee delen:

  • Deel 1 is bestemd voor kinderen tot 12 jaar
  • Deel 2 is bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar

ANESTHESIE VOOR KINDEREN TOT 12 JAAR  

Voorbereiding thuis

Het is belangrijk om uw kind voor te bereiden op het krijgen van de anesthesie en de ziekenhuisopname. In de folders ‘Opname op afdeling Kind & Jeugd’ en ‘Dagopname afdeling Kind & Jeugd’ kunt u meer lezen over het voorbereiden van uw kind. Daarnaast vindt u informatie over de gang van zaken op de afdeling. Op www.elkerliek.nl/kind staat alle informatie bij elkaar. 

Anesthesioloog

De anesthesioloog is een arts die gespecialiseerd is in verschillende vormen van anesthesie (narcose), pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie.

Voorlichting tijdens het pre-operatief spreekuur (POS-intake)

Uw kind ontvangt een uitnodiging voor het pre-operatief spreekuur. Tijdens het spreekuur onderzoekt de anesthesioloog uw kind en bespreekt welke vorm van narcose bij uw kind gebruikt wordt. Ook zijn een verpleegkundige en pedagogisch medewerker aanwezig voor het beantwoorden van vragen. 

Voorlichtingsfilm 
Voorafgaand aan het spreekuur vragen we u, samen met uw kind, de informatie en film te bekijken op www.elkerliek.nl/kind. 

Vragenlijst en DigiD

Wij vragen u voorafgaand aan uw afspraak op de polikliniek anesthesiologen de vragenlijst thuis digitaal in te vullen via de beveiligde website www.elkerliek.nl/MijnElkerliek. De anesthesioloog wil namelijk weten wat de huidige gezondheidstoestand van uw kind is. U heeft voor het invullen van de vragenlijst thuis de DigiD van uw kind nodig. 

Heeft uw kind geen DigiD? Kom dan 15 minuten eerder naar het spreekuur, zodat u de digitale vragenlijst op de polikliniek in kunt vullen of in de kiosk in de centrale hal. U kunt pas naar de anesthesioloog als de vragenlijst is ingevuld. 

  • Als uw kind jonger is dan 12 jaar, dan vult u de vragenlijst in.
  • Is uw kind 12 t/m 15 jaar, dan is het belangrijk dat u als ouder de vragenlijst samen met uw kind invult.
  • Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan wordt het in de zorg als volwassen beschouwd. Dit is wettelijk zo geregeld. Het is belangrijk dat uw kind de vragenlijst zelf invult.

Anesthesievormen bij kinderen 

Er zijn verschillende vormen van anesthesie bij kinderen:

  • Algehele anesthesie;
  • Regionale anesthesie of gedeeltelijke verdoving.

Tijdens het bezoek aan de polikliniek van de anesthesioloog wordt besproken hoe en welke anesthesie aan uw kind toegediend wordt.

Meestal wordt bij kinderen gebruik gemaakt van een algehele anesthesie. De anesthesie wordt dan toegediend via een kapje op de neus en mond. 

Nuchter

Uw kind moet een aantal uren voor de operatie ‘nuchter’ zijn. Dit betekent dat uw kind na een bepaald tijdstip niets mag eten. Dit is nodig om te voorkomen dat uw kind tijdens de anesthesie overgeeft en er vervolgens maaginhoud in de longen terecht komt. Dit kan tot ernstige complicaties leiden.

Tot 6 uur voor de afgesproken opnametijd mag nog licht verteerbaar voedsel gegeten worden. Bijvoorbeeld: 

  • sneetje brood (zonder boter);
  • cracker (zonder boter);
  • beschuitje (zonder boter);
  • zoet beleg;
  • melkproduct.

Of de gebruikelijke flesvoeding.

Tot 4 uur voor de afgesproken opnametijd mag nog borstvoeding gegeven worden.

Als uw kind langer nuchter moet blijven, hoort u dat van de anesthesioloog.

Drinken

Uw kind mag tot het moment van vertrek naar het ziekenhuis waterige vloeistoffen drinken. Laat uw kind niet meer drinken dan de inhoud van een half bekertje per uur. Uw kind mag het volgende drinken:

  • (suiker)water;
  • appelsap;
  • aanmaaklimonade;
  • thee zonder melk (suiker mag wel).

Uw kind mag géén drank met pulp of vezels en melkproducten drinken.

Kinderziektes

Is uw kind de laatste twee weken in contact geweest met een kinderziekte? Of is uw kind onlangs ingeënt? Laat het ons weten. 

Medicijnen innemen

De behandelend specialist en/of de anesthesioloog bespreekt welke medicijnen uw kind voor de operatie moet stoppen en welke medicijnen uw kind mag blijven gebruiken.

Voorbereiding op de dag van operatie

Uw kind mag geen contactlenzen, bril of gehoorapparaten dragen op de operatiekamer. Ook wordt gevraagd om haarspelden, oorbellen, ringen, horloges en andere sieraden af te doen. Ook mag geen nagellak, gelnagels en/of make-up gedragen worden. Het kind krijgt de eigen pyjama aan. 

Naar de operatiekamer

Een van de ouders mag bij het kind blijven tot het slaapt. Zodra uw kind slaapt, gaat u naar de wachtkamer bij de kinderverkoeverkamer (uitslaapkamer). In verband met de vrijkomende anesthesiedampen adviseren wij zwangere vrouwen niet mee te gaan naar de operatiekamer. Als uw kind slaapt, wordt er een infuusnaaldje in een bloedvat in de arm of hand ingebracht. Via dit naaldje kunnen extra pijnstillers of andere medicijnen gegeven worden. 

Het ontwaken

Na de operatie wordt uw kind naar de (kinder)verkoeverkamer gebracht om wakker te worden. Hierbij is één van de ouders welkom ter ondersteuning van het kind. Zodra uw kind weer goed wakker is, mag hij/zij terug naar afdeling Kind & Jeugd.

Pijnbestrijding na de operatie

Goede pijnbestrijding na een operatie is belangrijk voor het genezingsproces. Het streven is om pijn na de operatie zoveel mogelijk te bestrijden. De verpleegkundige vraagt daarom regelmatig naar de pijn. Als uw kind pijn heeft, dan kunt u dat het beste meteen aangeven. Afhankelijk van de operatie en leeftijd van uw kind wordt afgesproken welke medicijnen uw kind krijgt tegen de pijn.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder vragen hebben, dan kunt u deze stellen bij uw bezoek aan de anesthesioloog.

ANESTHESIE VOOR JONGEREN VANAF 12 JAAR

Voorbereiding thuis

Het is fijn om vooraf te weten wat je te wachten staat bij het krijgen van de anesthesie en de ziekenhuisopname. Op www.elkerliek.nl/kind staat alle informatie bij elkaar. Hier staat ook een voorlichtingsfilm. We willen je vragen om deze (samen met een ouder/verzorger) te bekijken voordat je naar het pre-operatieve spreekuur gaat. Als de film vragen oproept, kun je deze altijd stellen.

Anesthesioloog

De anesthesioloog is een arts die gespecialiseerd is in verschillende vormen van anesthesie (narcose), pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie.

Voorlichting tijdens het pre-operatief spreekuur

Je ontvangt een uitnodiging voor het pre-operatief spreekuur. Tot en met 16 jaar kom je met een ouder/verzorger naar het spreekuur. Ben je ouder dan 16 dan mag dit natuurlijk ook. Tijdens het spreekuur onderzoekt de anesthesioloog je en bespreekt welke vorm van narcose gebruikt wordt. Ook zijn een verpleegkundige en pedagogisch medewerker aanwezig voor het beantwoorden van je vragen. 

Vragenlijst en DigiD

Wij vragen je voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek anesthesiologen de vragenlijst digitaal in te vullen via het patiëntenportaal MijnElkerliek www.elkerliek.nl/MijnElkerliek. Je hebt hiervoor een eigen DigiD met SMS-functie nodig. 

Heb je geen DigiD met SMS-functie? Kom dan 15 minuten eerder naar het spreekuur, zodat jullie de digitale vragenlijst op de polikliniek in kunnen vullen. Je kunt pas naar de anesthesioloog als de vragenlijst is ingevuld. 

Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan is het belangrijk dat je ouder/verzorger de vragenlijst samen met je invult. Ben je 16 jaar of ouder? Dan word je in de zorg als volwassen beschouwd. Dit is wettelijk zo geregeld. Het is belangrijk dat je de vragenlijst zelf invult.

Nuchter

Een aantal uren voor de operatie moet je ‘nuchter’ zijn. Dit betekent dat je na een bepaald tijdstip niets mag eten. Dit is nodig om te voorkomen dat je tijdens de anesthesie overgeeft en er vervolgens maaginhoud in de longen terecht komt. Dit kan tot ernstige complicaties leiden.

Tot 6 uur voor de afgesproken opnametijd mag nog licht verteerbaar voedsel gegeten worden. Bijvoorbeeld: 

  • sneetje brood (zonder boter);
  • cracker (zonder boter);
  • beschuitje (zonder boter);
  • zoet beleg;
  • melkproduct.

Vanaf 6 uur voor opnametijd mag je niet meer roken.

Als je langer nuchter moet blijven, hoor je dat van de anesthesioloog.

Drinken

Tot het moment van vertrek naar het ziekenhuis mag je waterige vloeistoffen drinken, maar niet meer dan de inhoud van een half bekertje per uur. Je mag het volgende drinken:

  • (suiker)water;
  • appelsap;
  • aanmaaklimonade;
  • thee zonder melk (suiker mag wel).

Je mag géén drank met pulp of vezels en melkproducten drinken.

Anesthesievormen bij jongeren

Er zijn verschillende vormen van anesthesie:

  • Algehele anesthesie;
  • Regionale anesthesie of gedeeltelijke verdoving. 

Tijdens het bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie bespreken we hoe en welke anesthesie aan je wordt toegediend.

Bij jongeren wordt de narcose meestal toegediend via een infuus in de arm of hand. Er kan vooraf een speciale pleister met verdovende zalf geplakt worden, waardoor het prikken minder pijnlijk is.

Algehele anesthesie

Op de operatiekamer wordt een naaldje in de hand of in de arm gebracht. Er worden de nodige controles uitgevoerd. Je krijgt een band om de arm om de bloeddruk te meten. Er worden plakkers op je borst geplakt om je hartfunctie te registeren. Een knijpertje op je vinger meet het zuurstofgehalte in je bloed. De anesthesioloog spuit een anesthesiemiddel door het naaldje. Tijdens de operatie blijft de anesthesioloog of assistent voortdurend bij je. 

Regionale anesthesie

Bij deze anesthesievorm wordt een gedeelte van het lichaam verdoofd.

  • Spinaal anesthesie
    Voor operaties aan de benen of onderbuik door middel van een prikje in de rug.
  • Regionaal anesthesie arm
    Voor operaties aan handen, armen of schouder door middel van een prikje in de oksel, bij het sleutelbeen of in de hals (plexusblokkade).
  • Regionaal anesthesie been
    Voor operaties aan het onderbeen of de voet door middel van een prikje in de knieholte.
  • Sedatie
    Regionale anesthesie betekent niet dat je wakker moet blijven. Dat mag natuurlijk wel en gebeurt ook vaak. Maar als je het fijner vindt, geeft de anesthesioloog je een zogenaamd ‘roesje’. 

Deelname aan het verkeer

Je mag de eerste 24 uur na de toediening van de anesthesie niet aan het verkeer deelnemen. 

Scheren/ontharen

Om risico op een infectie te verminderen, dien je het operatiegebied minimaal één week voor de operatie niet meer te ontharen (in ieder geval niet met een scheermesje). Als de chirurg het nodig vindt, wordt in het ziekenhuis het operatiegebied onthaard.

Kinderziektes

Ben je de laatste twee weken in contact geweest met een kinderziekte? Of ben je onlangs ingeënt. Laat het ons weten. 

Medicijnen innemen

De behandelend specialist en/of de anesthesioloog bespreekt welke medicijnen je voor de operatie moet stoppen en welke medicijnen je mag blijven gebruiken.

Voorbereiding op de dag van operatie

Je mag geen contactlenzen, bril of gehoorapparaten dragen op de operatiekamer. Je wordt gevraagd om haarspelden, ringen, oorbellen, piercings, horloges en andere sieraden af te doen. Ook mag je geen nagellak, gelnagels en/of make-up dragen. Je krijgt een operatiejasje aan.

Naar de operatiekamer

Als je dat prettig vindt mag een ouder/verzorger bij je blijven tot je slaapt. In verband met de vrijkomende anesthesiedampen adviseren wij zwangere vrouwen niet mee te gaan naar de operatiekamer. 

Het ontwaken

Na de operatie brengen we je naar de (kinder)verkoeverkamer om wakker te worden. Hier is één ouder/verzorger welkom. Zodra je weer goed wakker bent, ga je terug naar de afdeling.

Pijnbestrijding na de operatie

Goede pijnbestrijding na een operatie is belangrijk voor het genezingsproces. Het streven is om pijn na de operatie zoveel mogelijk te bestrijden. De verpleegkundige vraagt daarom regelmatig naar de pijn. Als je pijn hebt, dan kun je dat het beste meteen aangeven. Afhankelijk van de operatie en leeftijd wordt afgesproken welke medicijnen je krijgt tegen de pijn.

Vragen

Mocht je het lezen van deze folder vragen hebben, dan kun je deze stellen tijdens het bezoek aan de anesthesioloog.

Contact


Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25

Medisch pedagogisch zorgverlener

T: 0492 – 59 52 70

Afdeling Opname en planning

T: 0492 – 59 59 65

Polikliniek Anesthesiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 69
E: polianesthesie@elkerliek.nl


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-12234
Laatst bewerkt: 24-1-2024