logo

Ajmalinetest - onderzoek Brugada syndroom



Uw behandelend cardioloog heeft u verwezen voor een Ajmalinetest. Dit is een onderzoek om te bepalen of u het Brugada syndroom heeft. De test is bedoeld om veranderingen op het ECG te laten zien en niet om eventuele hartritmestoornissen op te wekken. 

Brugada syndroom

Het Brugada syndroom is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen ontstaan die tot een hartstilstand kunnen leiden. Een patiënt kan plotseling overlijden wanneer hij/zij niet wordt gereanimeerd. Vaak komen de symptomen van het Brugada syndroom pas tot uiting als de patiënt volwassen is, meestal na het 30e jaar. Klachten zijn:

  • duizeligheid;
  • wegrakingen;
  • plotseling ernstige hartritmestoornissen. 

Ajmalinetest

Als een van uw directe familieleden het Brugada syndroom (waarschijnlijk) heeft, is het belangrijk dat u de Ajmalinetest ondergaat. Met deze test wordt aangetoond of u dit erfelijke syndroom wel of niet heeft. Ajmaline is een stof die veranderingen laat zien op het ECG als u het Brugada syndroom heeft. Als u reageert op het medicijn is dit dus te zien op het ECG. Laat het ECG de afwijkingen niet zien dan heeft u geen Brugada syndroom.  

Voorbereiding thuis

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor  het onderzoek vanaf 24.00 uur niets mag eten of drinken. Ook mag u niet meer roken.  

Medicatie

  • Eventuele medicatie mag u met een slokje water innemen.  
  • Heeft u diabetes (suikerziekte) en gebruikt u hiervoor medicijnen? Geef dit dan door aan uw cardioloog en de verpleegkundige bij de opname. Wanneer u hiervoor tabletten gebruikt, mag u deze pas na het onderzoek innemen, zodra u weer mag eten. 
  • Spuit u insuline dan mag u voor het onderzoek de halve ochtenddosering spuiten. Afhankelijk van uw bloedsuikers mag u de andere helft van de insuline na het onderzoek spuiten, zodra u weer mag eten. De verpleegkundige op de afdeling legt u dit verder uit. 

Neem uw medicatieoverzicht mee op de dag van het onderzoek.  

Zorg dat u weet hoeveel u weegt (zonder kleding en schoenen). De hoeveelheid Ajmaline die u krijgt toegediend, wordt berekend aan de hand van uw gewicht.  

Draag makkelijke (loszittende) kleding waarmee u comfortabel in bed ligt. Wanneer u het prettig vindt dan mag iemand u tijdens het onderzoek begeleiden. 

In het ziekenhuis

U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie op Verpleegafdeling 3E (hartbewaking). Een verpleegkundige gaat met u naar de behandelkamer, start met de voorbereidingen van het onderzoek en geeft antwoord op eventuele vragen. 

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog en een verpleegkundige. U krijgt een infuusnaald in een ader in uw arm en u wordt aangesloten op een ECG-apparaat. Met dit apparaat wordt een ECG gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt uw hartritme geregistreerd. Ook wordt elke twee minuten uw bloeddruk gemeten. Hiervoor krijgt u een bloeddrukband om uw arm.  

U krijgt via het infuus het medicijn Ajmaline toegediend. Dit toedienen duurt ongeveer tien minuten. 

Verschijnselen die u mogelijk ervaart:

  • een warm gevoel in uw lichaam;
  • een doof gevoel in de mond; 
  • het gevoel van een dikke tong of lippen (vergelijkbaar met het gevoel dat u bij de tandarts krijgt na plaatselijke verdoving).
  • het gevoel krijgen alsof u in de broek heeft geplast (dit gebeurt niet echt). Deze verschijnselen zijn normaal en ongevaarlijk en zakken snel weg.  

Toediening van de Ajmaline is veilig. U wordt bewaakt met apparatuur en medicijnen om eventuele hartritmestoornissen te behandelen.   

Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd. Ongeveer een uur na toediening is de Ajmaline uitgewerkt en mag u naar huis. U mag autorijden.  

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Echter door de voorbereidingen, nazorg en het gesprek met de cardioloog moet u rekenen dat u ongeveer twee uur in het ziekenhuis bent.  

Uitslag

De uitslag wordt direct na het onderzoek met u besproken door de cardioloog.  

Complicaties

Voor zover bekend ontstaan er na de Ajmalinetest in het algemeen geen complicaties. Mocht u na het onderzoek klachten hebben, neem dan contact op met de Eerste Hart Hulp, telefoon 0492 - 59 56 68. 

Tot slot

Heeft u na lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met polikliniek Cardiologie.

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22

Eerste Hart Hulp

T: 0492 – 59 56 68

Verpleegafdeling 3E (hartbewaking)

T: 0492 – 59 56 67


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-47742
Laatst bewerkt: 4-3-2024