logo

Afstaande oren



Inleiding

Afstaande oren (flaporen) komen veel voor. Het ontstaat door een verkeerde aanleg van het kraakbeen van het oor. Het corrigeren van afstaande oren is mogelijk door middel van een operatie. In deze folder leest u hier meer over. Het is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de Keel-, Neus- en Oorarts.  

Verwachtingen en mogelijkheden

De correctie van afstaande oren heeft een blijvend karakter. Het litteken valt achter het oor en is hierdoor meestal onopvallend. Het is van belang om een reëel verwachtingspatroon te hebben; u kunt duidelijke verbetering van de stand verwachten maar geen perfectie. Ook is absolute symmetrie bij een correctie van de afstaande oren vrijwel onmogelijk. 

Voorbereiding

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u welke vorm van anesthesie bij u wordt toegepast. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken.  

Operatie

Bij de operatie wordt een huidsnede aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt gecorrigeerd en een stukje huid aan de achterkant van het oor wordt verwijderd. Vervolgens wordt de huid gesloten. De hechtingen zijn meestal oplosbaar.  

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband om het hoofd. Deze tulband moet 24 uur blijven zitten. Daarna moet u gedurende 1 week dag en nacht een strakke haarband dragen. De haarband moet de oren bedekken. Daarna moet u nog gedurende 1 week de haarband ’s nachts dragen. U moet zelf voor deze strakke haarband zorgen. 

In deze periode moet u voorzichtig zijn met sporten en dergelijke. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. U krijgt een afspraak mee voor de controle op de polikliniek. 

Complicaties en risico’s

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of een infectie. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, of koorts neem dan contact op met de polikliniek van de Keel-, Neus- en Oorarts. 

De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Een blijvend goed resultaat, waarbij de beide oren geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. 

Kosten

De kosten worden bij kinderen tot 12 jaar over het algemeen door de zorgverzekering vergoed. Bij volwassenen is vaak een aanvullende verzekering noodzakelijk. Wij raden u aan vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde..

Contact


Polikliniek Keel-, Neus en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KNO-44233
Laatst bewerkt: 1-2-2024