Actueel



NVZ: ziekenhuizen faciliteren duidelijkere zorgnota

2 juni 2014

Voor alle behandelingen in ziekenhuizen die vanaf 1 juni 2014 worden gestart, ontvangen patiënten een duidelijkere zorgnota van hun zorgverzekeraar. Ziekenhuizen sturen hiertoe uitgebreidere facturen aan de zorgverzekeraar; de ICT binnen ziekenhuizen is hierop aangepast. De duidelijke zorgnota is binnenkort voor iedereen via de mijn-omgeving van zijn zorgverzekeraar te raadplegen; voor vragen hierover kan de patiënt bij de zorgverzekeraar terecht.

Nu is het vaak nog zo dat op zorgnota’s  ingewikkelde codes staan en het voor de patiënt niet duidelijk is hoe de rekening is opgebouwd. Minister Schippers heeft vorig jaar met de zorgverzekeraars afgesproken dat het specialisme van de behandelaar, de diagnose, de naam van de zorgaanbieder, de kosten en de handelingen die zijn uitgevoerd op de nota komen te staan.

Geleidelijke invoering
De nieuwe regels gelden alleen voor behandelingen die na 1 juni van dit jaar gestart worden. Behandelingen die vóór 1 juni zijn gestart en na 1 juni worden afgesloten worden nog op de oude manier gedeclareerd. De eerste duidelijke zorgnota’s zullen de komende maanden zichtbaar worden. Over maximaal een jaar zullen alle nota’s de nieuwe informatie bevatten.

Zorgnota gebaseerd op gemiddelden
Door de nieuwe nota’s kan de patiënt beter nagaan wat er aan zorg geleverd is. Doordat declaraties plaatsvinden op basis van zogenaamde DBC’s (diagnose behandelcombinaties) is er geen directe relatie tussen de prijs van de zorg en wat er aan zorg geleverd is. Het DBC-bekostigingssysteem is namelijk gebaseerd op een systeem van gemiddelde kostprijzen. Wanneer er in de ervaring van de patiënt weinig in het ziekenhuis is gebeurd, kan de zorgnota toch nog als hoog overkomen. Ook het omgekeerde kan zich natuurlijk voordoen.

Meer nieuws