Actueel



Elkerliek leidt eerste kaakchirurg op

29 juli 2013

Het Elkerliek ziekenhuis is al jaren erkend als opleidingsziekenhuis. Dit betekent onder andere dat basisartsen in diverse specialismen mede in het Elkerliek ziekenhuis opgeleid worden tot medisch specialist. Sinds 1 januari 2012 is er ook bij het specialisme Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie een opleidingsplek. Dit is een samenwerking met Academisch ziekenhuis Maastricht. Op 1 juli 2013 rondde Lucas Poort zijn opleiding tot kaakchirurg af in het Elkerliek ziekenhuis.

De kaakchirurgen uit het Elkerliek ziekenhuis begeleidden Lucas het afgelopen jaar. Alle tandartsen in opleiding tot kaakchirurg worden opgeleid in een universitair ziekenhuis. Daarnaast moeten ze in het laatste of voorlaatste jaar van de opleiding, ook een jaar in een perifeer ziekenhuis werken. Kaakchirurg Gertjan Dicker: “Wij zijn heel blij en trots dat we een opleidingsplek hebben en dat de eerste kaakchirurg ‘uit eigen bakkerij’ is afgeleverd. En inmiddels is alwer een nieuwe kaakchirurg in opleiding gestart. Het is stimulerend en plezierig om jonge artsen te mogen begeleiden.”
 
De kaakchirurgen in het Elkerliek ziekenhuis hebben veel ervaring met implantologie en orthognatische chirurgie (kaakstandcorrectie). “Voor kaakchirurgen in opleiding is het zeer belangrijk om ervaring op te doen met deze vakgebieden, aldus Gertjan Dicker. “De kaakchirurg in opleiding werkt fulltime mee in de kliniek en op de polikliniek en voert alle voorkomende behandelingen uit. Uiteraard onder begeleiding en toezicht van mijn twee collega’s en mij.”
     
Een opleidingsplek is niet vanzelfsprekend. De afdeling moet aan strenge eisen van de Registratiecommissie Tandheelkundige Specialisme voldoen. Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie van het Elkerliek ziekenhuis is de kleinste afdeling in Nederland met een opleiding. In Nederland zijn 230 kaakchirurgen werkzaam en zijn er zestig kaakchirurgen in opleiding.

Meer nieuws