Actueel



Elkerliek oefent opvang bij een 'ramp'

31 mei 2013

Op dinsdagavond 4 juni vindt van 18.00-20.00 uur een grootschalige rampenoefening plaats op het terrein van het ziekenhuis in Helmond. Er wordt een grote kettingbotsing op een snelweg in scène gezet, waarbij een groot aantal slachtoffers naar het Elkerliek ziekenhuis komt voor behandeling.

Samenwerking sleutelwoord bij ramp
Wanneer een ramp zich heeft voltrokken verloopt de hulpverlening volgens duidelijke afspraken, zowel op het terrein als binnen het ziekenhuis. Het is belangrijk dat iedereen weet welke taak hij heeft. Samenwerking is het sleutelwoord bij medische hulp bij een ramp. Daarom is het belangrijk om regelmatig samen te oefenen. In een periode van twee tot drie jaar worden zeven stappen doorlopen en geoefend. De rampoefening aan het eind van deze periode toetst of alle betrokkenen hun kennis, kunde en vaardigheden op de juiste wijze in praktijk kunnen brengen.

Dit jaar wordt vooral gemeten wat de behandelcapaciteit is en wordt getoetst of tijdens een ramp de zorg wordt geboden die patiënten mogen verwachten. Ook krijgt de kwaliteit en snelheid van informatievoorziening speciale aandacht. Hoe snel krijgen familieleden en bekenden van slachtoffers antwoord op hun vragen?

Naast de medewerkers van het ziekenhuis werken tal van instanties mee aan een rampenoefening. Onder andere de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) Brabant-Zuidoost, de ambulancedienst, een SIGMA-groep (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) en de meldkamer ambulancezorg. Een grote groep lotusslachtoffers en figuranten speelt de ‘ramp’ zo realistisch mogelijk na.  

Meer nieuws