WeblogsBlijf op de hoogte via de weblogs van onze bloggers.

Een wondje aan de teen

19 november 2019

Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig in de war bij ons op de afdeling binnenkwam. Achteraf gezien een heel logisch verhaal. De man had een wondje aan zijn teen. Teen gestoten, au! Dat wondje deed flink pijn. Lopen deed ook pijn en dus deed hij dat maar zo min mogelijk. Drinken beperkte hij ook tot het absolute minimum want lopen naar het toilet, nee, liever niet. Het continue zitten was natuurlijk niet bevorderlijk voor zijn conditie. En dat was de blaasontsteking die hij ontwikkelde als gevolg van het te weinig drinken ook niet. De steeds groter wordende inactiviteit zorgde voor een afname van de spierkracht en later ook voor slikproblemen. Die weer longproblemen veroorzaakte. En zo kwam deze man, flink ziek en volledig in de war als patiënt op onze afdeling. Eigenlijk met een wondje aan zijn teen.

Lees het hele bericht
Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis

11 oktober 2019

Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team begeleiden wij mensen soms jaren. Samen kijken we naar hoe de patiënt de beste kwaliteit van leven kan hebben. Welke behandelingen wil je nog wel, welke niet? Welke keuzes maak je? Hoe zorgen we ervoor dat je geen pijn hebt, dat je lekker kunt slapen, geen angsten hebt, niet misselijk bent en vooral, nog leuke dingen kunt doen?

Lees het hele bericht
Fitter worden voor operatie hielp me echt bij snel herstel

4 september 2019

Bij het Elkerliek ziekenhuis vinden ze het belangrijk dat je zo fit mogelijk een operatie ingaat. Ik heb dat zelf als patiënt ervaren.

Lees het hele bericht
Smeren, smeren, smeren

19 juni 2019

De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook fietsend en wandelend. Vitamine-Zon is goed voor je. Klopt dat? Ja, maar … geniet met mate. Nog elk jaar stijgt het aantal mensen dat huidkanker krijgt als gevolg van een teveel aan zonnestralen met zo’n 70.000!

Lees het hele bericht
Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

14 mei 2019

Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen en nog meer onzekerheid met zich mee. Uiteraard is alles in eerste instantie gericht op een snelle behandeling, want hoe sneller de behandeling des te minder hersenschade. Naast snelheid zijn opvang, uitleg en advies de sleutelwoorden als een patiënt met een beroerte wordt opgenomen.

Lees het hele bericht