logo

Laparoscopie met tubatesten (LTT)



Uw specialist heeft een onderzoek van de inwendige (geslachts)organen aangevraagd. Voor dit onderzoek wordt u een dag opgenomen in het Elkerliek. In deze folder krijgt u uitleg over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het beoordelen van inwendige (geslachts)organen en testen van de doorgankelijkheid van de eileiders.

Belangrijk

Het onderzoek kan in de hele cyclus plaatsvinden, met uitzondering van de menstruatieperiode en zwangerschapsperiode. Dit houdt in dat als de ingreep na de eisprong plaatsvindt, u in die cyclus niet zwanger mag worden. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

De arts plaatst u op de wachtlijst. U krijgt (enkele weken) voorafgaand aan de ingreep een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’. 

De afdeling Opname en Planning informeert u over de datum van opname. 

Voorbereiding thuis

  • De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie. U moet daarom op de dag van de ingreep nuchter zijn. Dit wil zeggen dat u zes uur van tevoren niet meer mag eten, drinken 
    of roken.
  • Uw arts heeft medicatie voorgeschreven: Zithromax: éénmalig 2 tabletten à 500 mg innemen op de avond voor het onderzoek.
  • We raden u aan om u te laten begeleiden, omdat u zich na het onderzoek mogelijk niet helemaal lekker zult voelen. 

In het ziekenhuis

U meldt zich op de afgesproken tijd op de verpleegafdeling (dagverpleging) Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en bereidt u voor op het onderzoek. 

Het onderzoek

Voordat het onderzoek begint, krijgt u een kalmerend middel toegediend. Ook wordt een infuus ingebracht om vocht en medicijnen toe te dienen. De ingreep vindt onder volledige narcose plaats.

Een laparoscopie is een kijkonderzoek van de buik met een lang, dun kijkbuisje. Dit buisje is aangesloten op een lichtbron en wordt via een sneetje ter hoogte van de navel in de buikholte gebracht. Via dit buisje kan de arts zowel de inwendige geslachtsorganen (baarmoeder, eileiders en eierstokken) als de lever, galblaas, darmen en blaas bekijken. Om de organen beter te kunnen zien, zal de arts de buik vullen met koolzuurgas. Iets boven het schaambeen wordt via een tweede sneetje een hulpinstrument ingebracht.De arts bevestigt via de schede een spuitje met blauwe kleurvloeistof op de baarmoedermond. Tijdens het kijken in de buik wordt deze vloeistof via de baarmoeder door de eileiders gespoten en komt deze terecht in de buikholte. Hiermee kan de arts de doorgankelijkheid van de eileiders beoordelen.

Sommige aandoeningen zijn tijdens een laparoscopie te behandelen zoals: 

  • het losmaken van verklevingen;
  • het wegbranden van endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte);
  • het leegzuigen van een cyste.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Terug op de afdeling voert de verpleegkundige controles uit en mag u weer eten en drinken. U verblijft nog enkele uren ter observatie op de afdeling. Als u naar huis mag, moet u vervoer regelen. U mag zelf niet naar huis rijden, want de ingreep gebeurt onder volledige narcose en kan uw oplettendheid en rijvaardigheid beïnvloeden.

Weer thuis

Na de kijkoperatie kunt u pijnklachten hebben op de plek van de wondjes, maar deze verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Ook kunt u last hebben van pijn in de schouders, dit komt door het gebruik van het koolzuurgas. De eerste dagen na de ingreep kunt u een beetje vaginaal bloedverlies hebben. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven in principe niet te worden verwijderd. U mag zwanger worden in dezelfde maand waarin de ingreep heeft plaatsgevonden, als de eisprong nog moet plaatshebben na het onderzoek.

Controleafspraak

Op de polikliniek Gynaecologen maken ze een vervolgafspraak met u voor de uitslag van het onderzoek en het verdere behandelplan.

Belangrijk

Als u de controleafspraak wilt verzetten, houdt u dan rekening met het volgende: 

Wanneer de controleafspraak later dan zes weken na de ingreep/behandeling plaatsvindt, dan ziet de zorgverzekering dit als een nieuwe behandeling waarvoor extra kosten bij u in rekening worden gebracht.

Aanvullende informatie

Meer informatie over de laparoscopie vindt u op de website www.nvog.nl 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de Polikliniek Gynaecologen,

Contact


Stel uw vraag via BeterDichtbij: www.elkerliek.nl/beterdichtbij


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
GYN-32517
Laatst bewerkt: 10-7-2025