ActueelBewegen, bewegen, bewegen!

16 februari 2023

Bewegen, bewegen, bewegen!

Inge Harinck-Bazelmans kan het niet genoeg benadrukken. “Bewegen, bewegen, bewegen”, zegt de master-oncologie fysiotherapeut. In haar functie begeleidt ze oncologische patiënten tijdens en na hun behandeling. “Beweging is een van de belangrijkste pijlers onder een goede gezondheid. Dat geldt voor patiënten mét kanker, maar zeker ook voor mensen die gezond zijn.”

Hoe kunnen we mensen met kanker het beste begeleiden in ons ziekenhuis? Dat samenwerking daarbij van essentieel belang is, was al snel duidelijk. Daarom investeerde het Elkerliek jaren geleden al in een eigen oncologisch nazorgtraject dat aan patiënten na hun behandeling wordt aangeboden. Ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek, maatschappelijk werk en psychologie werken daarin nauw met elkaar samen. In het traject, dat twaalf weken duurt, worden patiënten, als ze dat willen, zowel op fysiek als mentaal gebied begeleid.

Programma op maat
Het programma bestaat uit themagerichte en informatieve bijeenkomsten. Inge Harinck-Bazelmans is nauw betrokken bij het beweegprogramma dat daarnaast wordt aangeboden. “Eerst kijkt onze sportarts, samen met de patiënt, welke doelen op beweeggebied kunnen worden gesteld. Daarna gaan we aan de slag. We werken in groepsbijeenkomsten waar iedereen een eigen programma op maat krijgt. Waar we aan werken? Aan conditie, krachtontwikkeling, minder vermoeid raken; het is een algemeen programma dat vooral tot doel heeft dat je weer lekker in je vel zit. Dat je je beter, fitter en blijer voelt.”

Ook via telefoon of mail
Omdat de programma’s in een groep en op vaste tijden worden aangeboden, is het niet voor iedereen geschikt. Mensen moeten werken op die tijd, hebben andere bezigheden of hebben geen behoefte aan het contact met lotgenoten. “Geen probleem”, zegt Inge. “Alhoewel het contact met anderen als bijzonder positief wordt ervaren, begrijpen we ook dat deze vorm niet voor iedereen passend is. Als deze mensen willen, kan ik ze ook persoonlijk, maar dan telefonisch of via de mail begeleiden.”

Mensen voelen zich positiever
Niet alleen als een behandeling is afgerond, ook tijdens de behandelingen biedt het Elkerliek al een beweegprogramma aan. Inge daarover: “De behandelingen hebben vaak veel impact op zowel je gevoel als je gestel. De patiënten die meedoen aan ons programma geven aan dat ze minder vermoeid zijn en minder heftig reageren op de bijwerkingen. Ze voelen zich positiever.”

 

Fysiotherapeut Inge Harinck - Bazelmans met patiënten.

Meer nieuws