Een ramp?



1 januari 0001

Een groot ongeluk op de weg van Helmond naar Eindhoven. Een bus met veertig mensen raakt bij de afslag Nuenen een busje met Poolse werknemers en slaat om. Ook een auto met kinderen, op weg naar een hockeytoernooi, ligt in de kreukels. Er zijn bijna vijftig gewonden, sommige zwaar, sommige minder zwaar. De ambulances zijn snel ter plaatse, maar er is een probleem. Door een grote griepuitbraak liggen alle ziekenhuizen in de regio vol. Alleen in Helmond is nog plaats. Wat nu?

Op zaterdag 18 november deden we in het ziekenhuis alsof bovenstaande écht gebeurd was. Want hoewel het deze keer een rampoefening betrof, onvoorstelbaar is het zeker niet. Wat doe je als ziekenhuis als alle ambulances met gewonden bij jou aankloppen? Hoe help je mensen op de Spoedeisende Hulp? Hoe zorg je ervoor dat alles goed geregistreerd wordt? Wat doe je als familie en vrienden van de slachtoffers informatie willen? Hoe reageer je op alle berichten die via de social media verspreid worden? Kortom: in hoeverre ben je als ziekenhuis voorbereid op een dergelijk noodscenario?

In ons ziekenhuis zijn we ons bewust van het feit dat er calamiteiten als deze kunnen gebeuren. Maar ook de stroom kan uitvallen, of de computersystemen kunnen het begeven. Er kan brand uitbreken en ook van terreurdreiging kan sprake zijn. Het zijn allemaal zaken waarvan je hoopt dat ze niet gebeuren, maar waar je wel op voorbereid moet zijn. Daarom testen we regelmatig of onze protocollen en onze noodscenario’s ook echt goed afgestemd zijn op een dergelijke situatie.

Afgelopen zaterdag waren bijna driehonderd mensen actief bij de grote oefening van de ramp die we hierboven beschreven. Deskundige waarnemers keken mee, geautomatiseerde systemen registreerden elke stap en alle deelnemers maakten een eigen evaluatie. Al die gegevens worden de komende weken uitvoerig geanalyseerd en besproken binnen het crisismanagementsteam. Zodat we goed voorbereid zijn, goede draaiboeken hebben, en ondertussen hopen dat we ze nooit écht nodig hebben.

Theo Ermens
Crisisfunctionaris Elkerliek ziekenhuis