CT-teamWat doet het CT-team?

In het CT-team zijn CT-laboranten werkzaam die de scans maken en nabewerken. Met de CT-scan oftewel computertomograaf worden dunne dwarsdoorsneden (tomos betekent snede) van het lichaam gemaakt. De beelden die daarbij ontstaan kunnen door de laborant worden nabewerkt tot een optimaal resultaat, zodat de radioloog snel een juiste diagnose kan stellen.

CT-scan onderzoek

Bij een CT-scan onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen en een computer. Het principe is gebaseerd op het met behulp van rekenkundige bewerkingen, door middel van een X aantal projecties en een Y aantal metingen, de interne structuur van een object te reconstrueren en afbeelden. 

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een onderzoekstafel die langzaam door een soort ring schuift. Deze ring is ongeveer 50 cm diep met een diameter van 70 cm. In deze ring bevinden zich de röntgenbuis en de meetapparatuur. Vanuit de röntgenbuis worden röntgenstralen door het lichaam gestuurd. Die stralen worden opgevangen en omgezet in een elektrisch signaal. Deze signalen worden vervolgens door een computer verwerkt tot een beeld. 

De bediening van de scan en ook het verschuiven van de tafel voor iedere volgende afbeelding, gebeurt vanuit een ruimte buiten de onderzoekskamer. Daar bevinden zich de röntgenlaboranten die de apparatuur bedienen en die de patiënt daarbij voortdurend in de gaten houden. Communicatie gedurende het onderzoek gaat via een intercom. Tijdens de röntgenopnamen zelf, die enige seconden duurt, hoort de patiënt hoe de röntgenbuis en de meetinstrumenten in het apparaat om de patiënt heen draaien. 

Het is mogelijk dat de patiënt vóór en/of tijdens het onderzoek via een injectie in de arm een contrastvloeistof krijgt toegediend. Met deze vloeistof kunnen met name organen en/of de bloedvaten duidelijker worden afgebeeld.

Voor het zichtbaar maken van de buik is het nodig dat een voorbereiding gedaan wordt. Dit om een beter onderscheid te kunnen maken tussen de diverse organen die zich in de buik bevinden.

De tijdsduur van het onderzoek hangt onder meer af van de voorbereiding voor het onderzoek en het aantal opnamen. Meestal duurt een onderzoek tussen de vijf en dertig minuten.