Hoornvliestransplantatie voorkomen!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Hoornvliestransplantatie voorkomen!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Hoornvliestransplantatie voorkomen!

Geplaatst: 27-7-2015

Het klinkt niet fijn en dat is het ook niet: een hoornvliestransplantatie. Toch is –of was- het relatief vaak noodzakelijk. Maar sinds dit jaar is dat gelukkig veranderd! Wat is het probleem? Het hoornvlies, het venster aan de voorzijde van het oog, is een zeer stevig vlies dat er - samen met de ooglens - voor zorgt dat beelden op ons netvlies komen. Daarnaast beschermt het hoornvlies ons tegen mogelijk schadelijke factoren van buitenaf. Probeer maar eens je oog open te houden als je er met je vinger dreigt in te prikken. Het hoornvlies zorgt ervoor dat je je oog meteen sluit.

Keratoconus. Dat is de boosdoener die ervoor zorgt dat, meestal op jonge leeftijd, een verdunning en uitbochting van het hoornvlies ontstaat. Het gevolg is een verzwakking van de collageenvezels, of in gewoon Nederlands: mensen die dit hebben gaan steeds slechter zien.
Aanvankelijk kan dit worden opgevangen door een bril of zachte contactlens, vaak moet echte worden overgegaan tot vormvaste contactlenzen, zoals harde of sclerale contactlenzen.
Helaas wordt de vormverandering van het hoornvlies na verloop van tijd dermate ernstig dat een hoornvliestransplantatie noodzakelijk wordt. Dit is een flinke operatie met blijvende nazorg en behoorlijke kans op vroege of late complicaties.
Sinds enige jaren bestaat er een nieuwe operatietechniek, ‘corneal crosslinking’ of kortweg CXL genoemd. Hierbij wordt op een elegante manier het eigen hoornvlies verstevigd. Een transplantatie is dan niet meer nodig, of kan in ieder geval worden uitgesteld.
Bij deze techniek wordt  er gedruppeld met een lichtgevoelige stof, riboflavin genaamd, waarna het hoornvlies met ultraviolet licht wordt behandeld. Dit zorgt ervoor dat de collageenvezels weer sterker met elkaar verbonden worden.
Sinds 2015 wordt deze nieuwe techniek vergoed door de zorgverzekeraars, zodat wij als regionaal centrum voor hoornvliesziekten in Zuidoost-Brabant, nog dit jaar met deze nieuwe techniek kunnen starten.

Wij hopen hiermee veel, vaak jonge patiënten te kunnen helpen. Als een hoornvliestransplantatie voorkomen of uitgesteld kan worden, heeft dat namelijk absoluut onze voorkeur. En zeker ook die van de patiënt.

Mario Dhooge, oogarts

 

 


 

5867 keer gelezen

Meer Weblogs

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

 • Jouw kans!

  20-3-2020

  Jouw kans om écht iets te doen voor verpleegkundigen en artsen. Dat is om gehoor te geven aan de oproep van de overheid: houd genoeg sociale afstand. Zoek elkaar niet op. Want als we het virus in bedwang......

  Lees verder

 • Hatsjoe … dag dokter …

  16-1-2020

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

Weblog overzicht