Hoornvliestransplantatie voorkomen!



1 januari 0001

Het klinkt niet fijn en dat is het ook niet: een hoornvliestransplantatie. Toch is –of was- het relatief vaak noodzakelijk. Maar sinds dit jaar is dat gelukkig veranderd! Wat is het probleem? Het hoornvlies, het venster aan de voorzijde van het oog, is een zeer stevig vlies dat er - samen met de ooglens - voor zorgt dat beelden op ons netvlies komen. Daarnaast beschermt het hoornvlies ons tegen mogelijk schadelijke factoren van buitenaf. Probeer maar eens je oog open te houden als je er met je vinger dreigt in te prikken. Het hoornvlies zorgt ervoor dat je je oog meteen sluit.

Keratoconus. Dat is de boosdoener die ervoor zorgt dat, meestal op jonge leeftijd, een verdunning en uitbochting van het hoornvlies ontstaat. Het gevolg is een verzwakking van de collageenvezels, of in gewoon Nederlands: mensen die dit hebben gaan steeds slechter zien.
Aanvankelijk kan dit worden opgevangen door een bril of zachte contactlens, vaak moet echte worden overgegaan tot vormvaste contactlenzen, zoals harde of sclerale contactlenzen.
Helaas wordt de vormverandering van het hoornvlies na verloop van tijd dermate ernstig dat een hoornvliestransplantatie noodzakelijk wordt. Dit is een flinke operatie met blijvende nazorg en behoorlijke kans op vroege of late complicaties.
Sinds enige jaren bestaat er een nieuwe operatietechniek, ‘corneal crosslinking’ of kortweg CXL genoemd. Hierbij wordt op een elegante manier het eigen hoornvlies verstevigd. Een transplantatie is dan niet meer nodig, of kan in ieder geval worden uitgesteld.
Bij deze techniek wordt  er gedruppeld met een lichtgevoelige stof, riboflavin genaamd, waarna het hoornvlies met ultraviolet licht wordt behandeld. Dit zorgt ervoor dat de collageenvezels weer sterker met elkaar verbonden worden.
Sinds 2015 wordt deze nieuwe techniek vergoed door de zorgverzekeraars, zodat wij als regionaal centrum voor hoornvliesziekten in Zuidoost-Brabant, nog dit jaar met deze nieuwe techniek kunnen starten.

Wij hopen hiermee veel, vaak jonge patiënten te kunnen helpen. Als een hoornvliestransplantatie voorkomen of uitgesteld kan worden, heeft dat namelijk absoluut onze voorkeur. En zeker ook die van de patiënt.

Mario Dhooge, oogarts