Fietsend door de chemo

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Fietsend door de chemo

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Fietsend door de chemo

Geplaatst: 1-4-2019

Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs is geopend door de spelers van Helmond Sport, is daar een voorbeeld van. Maar ook op onze oncologieafdeling starten we binnenkort met iets heel nieuws op dit gebied: een fietslabyrint!

Al meer dan tien jaar bieden we patiënten die een chemokuur ondergaan de mogelijkheid om in die zware periode twee keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen. Mensen ervaren zo minder last van bijwerkingen, voelen zich fitter en hebben ook nog eens op een laagdrempelige manier contact met lotgenoten.
De week van de chemo bleek echter altijd een lastige week. Mensen voelden zich minder fit en de tijden waarop de chemobehandeling plaatsvindt, lopen soms gelijk met de fysiotijden. Die onderbreking van het beweegritme, daar wilden we iets aan doen. En … daar gaan we iets aan doen!

Binnenkort plaatsen we op de behandelafdeling een gloednieuw fietslabyrint. Dit is een nieuwe combinatie van een trapmogelijkheid op de behandelstoel en een computer. Hierdoor krijgen patiënten, bij wie de chemo via het infuus wordt ingebracht, de kans om tijdens de behandeling een virtuele fietstocht af te leggen. U stuurt zelf, hebt de regie over de snelheid die u kiest en via een beeldscherm kiest u ook voor de route die u ‘fietst’. De hele wereld ligt voor u open.  Via een groot LCD-scherm kunt u bijvoorbeeld een rondje Helmond fietsen of door plaatsen in Europa waar u op vakantie ging of nog naar toe wilt gaan! Een tochtje Gardameer, dwars over het St. Pietersplein in Rome of de Mont Ventoux? Het kan allemaal!

Het fietslabyrint zorgt voor een aangename afleiding tijdens de behandeling. Lekker even op een leuke manier bewegen en aan de conditie werken. De Vrienden van het Elkerliek bedank ik heel erg voor het beschikbaar stellen van de financiële middelen voor deze vernieuwing. Onze patiënten zullen ervan genieten. Dat weet ik zeker!

Rianne Rooijakkers
Oncologieverpleegkundige Elkerliek

2416 keer gelezen

Meer Weblogs

Weblog overzicht