Angioteam

U bevindt zich hier: Home | Afdelingen | Radiologie afdeling | Angioteam

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Angioteam

Wat doet het Angioteam?

In de angiokamer op de afdeling Radiologie worden bloedvaten afgebeeld en behandeld. Dit gebeurt d.m.v. een katheter die in de liesslagader wordt ingebracht en waardoor een contrastvloeistof wordt gespoten in een bepaald gedeelte van het vaatstelsel. Tegelijkertijd wordt er dan heel snel een serie röntgenfoto’s gemaakt.

Onderzoeken en verrichtingen

Dotterbehandelingen

Er vinden dotterbehandelingen van buik- en beenvaten plaats en er worden stents geplaatst in de slagaders. Een dotterbehandeling is een procedure waarbij er m.b.v. een balloncatheter een vernauwing in een bloedvat word opgeheven. Een stent is een spiraaltje dat t.p.v. de stenose in het bloedvat gebracht wordt om te voorkomen dat de stenose terug komt.

Tijdens deze onderzoeken en behandelingen wordt er steriel gewerkt door een radioloog en een radiodiagnostisch laborant en verder is er nog een laborant aanwezig voor de beeldvorming en de omlooptaken.

Hartcatheterisaties

Bij een hartcatheterisatie komt de cardioloog met de functielaborant en biedt de angiolaborant de beeldvormende ondersteuning en archivering in PACS en op CD. Bij een hartcatheterisatie worden de bloedvaten van het hart in beeld gebracht op een vergelijkbare manier als bij een andere angio.

Plaatsen van drainagecatheters

Naast angiografie en dotterbehandelingen worden ook drainagecatheters geplaatst bijvoorbeeld bij grote ontstekingen of abcessen en ter voorbereiding op een niersteenverwijdering.

Puncties

Verder worden er nog cytologische en histologische puncties gedaan m.b.v. echografie, om cellen te verkrijgen ter nadere differentiatie door afdeling Pathologie.