Zorgpad CarotisWat is zorgpad Carotis?

Een kortdurende beroerte (TIA; zonder restverschijnselen), herseninfarct (CVA; van langere duur en mét restverschijnselen), of tijdelijke blindheid aan een oog (amaurosis fugax) kunnen het gevolg zijn van vernauwingen in de halsslagader. Als iemand deze klachten heeft, is het van groot belang zo snel mogelijk contact op te nemen met de neuroloog in het Elkerliek ziekenhuis. Via zorgpad Carotis kan veel toekomstige ellende worden voorkomen.

Problemen aan de arteria carotis (halsslagader) worden vaak niet opgemerkt. Tot zich iets ernstigs voordoet als een herseninfarct of ooginfarct. Mensen kunnen hierdoor blijvend geïnvalideerd raken. Deze ernstige schade willen de neurologen in het Elkerliek ziekenhuis graag voorkomen. Soms treden er vooraf signalen op die duiden op problemen aan de halsslagader. Deze signalen zijn een lichte beroerte (oftewel TIA), herseninfarct (CVA), of tijdelijke blindheid aan een oog (amaurosis fugax). Als een patiënt hier last van heeft, is het belangrijk dat hij meteen door de neuroloog gezien wordt. Via zorgpad Carotis onderzoeken we binnen 24 uur waar de oorzaak ligt. Is de halsslagader inderdaad vernauwd, dan zetten we zo snel mogelijk de behandeling in.  De juiste behandeling is van groot belang.

Wat kunt u verwachten?

Wanneer een patiënt in aanmerking komt voor een operatie, komt de vaatchirurg in beeld. Bij een carotisoperatie (operatie aan de halsslagader) wordt de vernauwing in de halsslagader weggehaald. Als het nodig is wordt daarbij ook een verwijdingsplastiek geplaatst waardoor de slagader mooi open blijft. Carotischirurgie is een zeer fijne operatietechniek. Na de behandeling volgt een screening op de vaatrisicopolikliniek. Hier krijgt u leefstijladviezen om een herhaling van de halsslagproblemen te voorkomen.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de polikliniek Neurologie.

Specialisten

Bos - van Rossum, mevrouw drs. W.T.G.J.

Vaatchirurg

Stultiëns, de heer drs. G.N.M.

Vaatchirurg

Lenssen, de heer drs. P.P.A.

Neuroloog