logo

Pijnbehandeling - Sympathicus blokkade



Inleiding

U heeft met uw pijnspecialist besproken dat u een sympathicus blokkade gaat krijgen. Een sympathicus blokkade is een blokkade van een gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige zenuwstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties waar we normaal niet op letten, zoals hartslag, bloeddruk, doorgankelijkheid van de bloedvaten en transpireren. Deze zenuwbaan, de sympathicus ( afbeelding 1), loopt aan de zijkant van de wervelkolom. Een sympathicus blokkade kan zinvol zijn bij problemen met de bloeddoorstroming, bij sympatische reflexdystrofie en bij bepaalde zenuwpijnen. Met deze behandeling proberen we om de pijn te verminderen en daardoor uw functioneren te verbeteren.

  afbeelding 1. Sympathicus

Wij onderscheiden 2 soorten sympathicus blokkades:

1. Lumbale (lendenwervel) deze behandeling wordt voornamelijk toegepast bij doorbloedingsstoornissen van het been, bepaalde zenuwpijnen en soms bij het complex regionaal pijnsyndroom.

2. Thoracale (borstwervels) deze behandeling wordt voornamelijk toegepast bij doorbloedingsstoornissen in de armen, bepaalde zenuwpijnen en soms bij het complex regionaal pijn syndroom.

Voorbereiding en aandachtspunten bij een sympathicus blokkade 

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • U blijft een nacht opgenomen in het ziekenhuis, dit is enkel ter controle.
  • Indien u op de dag van de pijnbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Bij een ontsteking (elders) in het lichaam, dient u vóór de pijnbehandeling contact op te nemen met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt bespreekt de pijnspecialist met u of en wanneer u moet stoppen voor de behandeling.
  • Na een vaccinatie mag u 7 dagen geen pijnbehandeling krijgen, u mag wel 2 dagen ná de behandeling een vaccinatie krijgen.
  • Na de pijnbehandeling mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorgt u ervoor dat iemand met u meegaat om u naar huis te begeleiden.
  • Na de opname moet u met een rolstoel worden opgehaald door uw begeleider. Deze zijn te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis.
  • I.v.m. de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, of heeft u een pacemaker of ICD, meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.
  • De telefonische afspraak voor de controle na 8-10 weken, krijgt u automatisch thuisgestuurd.

In het ziekenhuis                  

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de tweede etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden 'pijnbehandeling'. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.

De behandeling

De behandeling vindt plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij de procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. U ligt tijdens de behandeling op uw buik. De huid waar u de injectie krijgt, wordt gedesinfecteerd en daarna verdoofd. Onder röntgendoorlichting wordt een naald geplaatst bij de sympathicus, de zenuwbaan van het onwillekeurige zenuwstelsel. Door gebruik van röntgen contrastvloeistof kan de naald zeer nauwkeurig geplaatst worden. Als de juiste positie is bepaald wordt er eerst verdovende vloeistof via de naald ingebracht. Daarna zal de sympathicus via de naald verwarmd worden door middel van een radiofrequente stroom (RF). De naald wordt verwijderd en er komt een pleister op de insteekopening. De behandeling duurt gemiddeld 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling zal u naar de afdeling kort verblijf worden gebracht. Hier zal de verpleegkundige uw bloeddruk, polsslag en zuurstofgehalte controleren. De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u, als de controles goed zijn, weer naar huis. Houdt u er rekening mee dat het effect van de behandeling pas na een aantal weken goed te beoordelen is. 

Napijn

Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept. 

Complicaties en bijwerkingen

Na een sympathicus blokkade kan er zenuwpijn optreden of een doof gevoel in de huid. Ook kan er een tijdelijke zwelling optreden van het behandelde gedeelte (armen/benen/). Deze klachten verdwijnen in de loop van enkele weken vanzelf. Bij een thoracale behandeling bestaat er een zeer kleine kans dat de long wordt geraakt, waardoor een zogenoemde klaplong kan ontstaan. Verschijnselen hiervan zijn hoesten, pijn op de borst of kortademigheid. Dit kan enkele uren na de behandeling nog optreden. Als u deze verschijnselen krijgt moet u dit direct melden. Om de diagnose te stellen wordt een longfoto gemaakt. Het kan nodig zijn de klaplong met een drain te behandelen. U blijft dan opgenomen. Gelukkig komt dit heel weinig voor. Verder kan een bloeduitstorting of spierpijn ontstaan op de plaats waar geprikt is. 

Tot slot

Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-36130
Laatst bewerkt: 17-1-2024