logo

Pijnbehandeling - Achterhoofdszenuw (nervus occipitalis)



Inleiding

De pijnspecialist van het pijncentrum heeft in overleg met u besloten om een zenuw blokkade van de achterhoofdszenuwen bij u uit te voeren vanwege chronische hoofdpijnklachten. Deze zenuwen bevinden zich in het achterhoofd net onder de huid. Zowel links als rechts is er een grote (major) achterhoofdszenuw en een kleine (minor) achterhoofdszenuw. (zie afbeelding 1.bij punt 4 en 5). 

Afbeelding 1. : Achteraanzicht van de schedel (1) en van de nekwervelkolom (3).

De chronische pijn kan soms ontstaan door een beschadiging van de achterhoofdszenuwen. De oorzaken van de beschadiging kunnen verhoogde druk zijn, of kan komen door een directe beschadiging.

Voorbereiding en aandachtspunten bij een pijnbehandeling

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Indien u op de dag van de pijnbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Bij een ontsteking (elders) in het lichaam, dient u vóór de pijnbehandeling contact op te nemen met het pijncentrum 0492-59 59 49.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt bespreekt de pijnspecialist met u of en wanneer u moet stoppen voor de pijnbehandeling.
  • Na een vaccinatie mag u 7 dagen geen pijnbehandeling krijgen, u mag wel 2 dagen ná de behandeling een vaccinatie krijgen.
  • Na de pijnbehandeling mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorgt u ervoor dat iemand met u meegaat om u naar huis te begeleiden.
  • Na de pijnbehandeling moet u met een rolstoel worden opgehaald door uw begeleider. Deze zijn te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis.
  • I.v.m. de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, of heeft u een pacemaker of ICD meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.
  • De telefonische afspraak voor de controle na 8-10 weken, krijgt u automatisch thuisgestuurd. 

In het ziekenhuis

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de tweede etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden 'pijnbehandeling'. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer.

Behandeling

De behandeling vindt plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij de behandeling zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. U gaat rechtop zitten met uw hoofd iets voorovergebogen en uw kin op uw borst. Hierbij leunt u met uw armen op een tafel. Er kan gebruik gemaakt worden van een echo apparaat om de zenuwen beter in beeld te brengen. U krijgt de injectie aan de kant van de pijnklachten. De pijnspecialist dient rondom de zenuw een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer toe. Soms behandelt de pijnspecialist de zenuw gedurende 4 minuten met kleine gepulseerde stroompjes, om zo de zenuwen minder gevoelig te maken zonder deze te beschadigen.

Na de behandeling

Na de behandeling komt u terug in de wachtkamer, hier krijgt u een kopje koffie of thee. Na 30 tot 60 minuten mag u onder begeleiding naar huis. De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u weer douchen of in bad.

Napijn

Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept.

Complicaties en bijwerkingen

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Een zenuwwortelblokkade leidt zelden tot ongewenste blijvende schade. Na een blokkade kan er tijdelijk een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied van de behandelde zenuw. Bij het gebruik van ontstekingsremmers merken vrouwen soms dat de menstruatie korte tijd wat ontregeld is. Bij diabetes patiënten kan door het gebruik van ontstekingsremmers de bloedsuiker tijdelijk wat verhoogd raken. Ook kan er een bloeduitstorting of spierpijn optreden op de plaats waar geprikt is. De pijnspecialist bespreekt met u of de behandeling voor u bijzondere risico's met zich mee brengt.

Tot slot

Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het pijncentrum; 0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-51602
Laatst bewerkt: 17-1-2024