logo

Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson



Bij de ziekte van Parkinson kunt u hinder ondervinden bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals douchen, eten, tuinieren, werken, krant lezen, klussen of eropuit gaan.  Door de ziekte kunt u op termijn last krijgen van:

  • stijfheid;
  • traagheid;
  • vermoeidheid;
  • vergeetachtigheid; 

Ergotherapie is al vroeg in het ziekteproces zinvol. De ergotherapeut kan met gerichte voorlichting en adviezen voorkomen dat u activiteiten onnodig of te vroeg afstoot. In deze folder leest u meer over de ergotherapie. 

Ergotherapie

Het doel van ergotherapie bij de ziekte van Parkinson is het behouden of optimaliseren van uw dagelijkse handelingen. Allereerst bespreekt de ergotherapeut met u en uw partner/mantelzorger welke belemmeringen u ervaart in het dagelijks leven. Afhankelijk van uw mogelijkheden, beperkingen en wensen stelt de ergotherapeut een behandelplan op.  

Voorbeelden uit de praktijk zijn:

  • Activiteiten op een andere manier uitvoeren. Bijvoorbeeld een maaltijd bereiden in een andere volgorde, zodat u niet twee dingen tegelijk hoeft uit te voeren.
  • Nadenken over de dagindeling, zodat u een goede balans heeft tussen activiteiten en rust.
  • Het adviseren en leren omgaan met hulpmiddelen die uw zelfstandigheid vergroten of de kwaliteit van leven verbeteren. De ergotherapeut helpt u ook bij het aanvragen van eventuele aanpassingen of hulpmiddelen via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) of zorgverzekeraar.
  • Het geven van praktische tips aan uw partner en/of mantelzorger. 

Doorverwijzing ergotherapie

De neuroloog die de ziekte van Parkinson bij u vaststelt, kan u doorverwijzen. Ook uw huisarts, andere specialist of parkinsonverpleegkundige kan dit doen. Wanneer uw partner/mantelzorger een hulpvraag heeft met betrekking tot de begeleiding/verzorging patiënt of het behouden van eigen acitiviteiten is dit een indircatie voor doorverwijzing. U kunt bij iedere ergotherapeut terecht. Het is aan te bevelen om gebruik te maken van een ergotherapeut die specifieke kennis heeft van de ziekte van Parkinson. Deze therapeuten moeten in ieder geval bekend zijn met de richtlijn ‘Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson’. De ergotherapeuten van het Elkerliek ziekenhuis zijn lid van het landelijke netwerk ParkinsonNet en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Vergoeding

U krijgt tien uur ergotherapie vergoedt per kalenderjaar vanuit uw basisverzekering. Soms is een aantal extra uren mogelijk. Voor informatie over de vergoeding van ergotherapie adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de ergotherapeut via het secretariaat van de afdeling Revalidatie.

Contact


Afdeling Revalidatie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 56 20
E: ergotherapie@elkerliek.nl 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
REV-44364
Laatst bewerkt: 6-3-2024