logo

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus



Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken). 
  • niet meer mag roken

Voorbeelden

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken.

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.

Inleiding

Deze folder geeft u informatie over een endoscopische operatie aan uw neusbijholten. Neusbijholten zijn holle ruimten boven en naast de neus, die in directe verbinding staan met de neusholte. De twee voorhoofdsholten, gelegen boven de ogen en de twee kaakholten die zich achter de wangen bevinden, zijn het meest bekend. Minder bekend, maar zeker zo belangrijk, zijn de holten in het zeefbeen.

Deze zogenaamde zeefbeenholten bestaan uit een systeem van vele kleine holten en bevinden zich aan beide kanten tussen de neusholte en de oogkas. De kaakholten en de voorhoofdsholten staan via dit zeefbeen met de neus in verbinding. Als laatste holte kennen we nog de wiggebeensholte, ver achter boven in de neus.

Wanneer is een operatie aan de neusbijholten nodig

Als een ontsteking aan de neusbijholten niet geneest ondanks intensieve therapie met bijvoorbeeld medicijnen of spoelingen, dan spreekt men van een chronische ontsteking. Een dergelijke chronische ontsteking kan gepaard gaan met de vorming van poliepen. Het kan een op zichzelf staande ontsteking zijn van één bijholte, maar er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn. Vooral in het geval van een chronische ontsteking van de zeefbeenholten kunnen ook de kaakholten en eventueel zelfs de voorhoofdsholten geblokkeerd en ontstoken raken. De belangrijkste reden voor een operatie aan de neusbijholten is een dergelijke chronische ontsteking. Soms zitten er in de neus ook neuspoliepen. Deze verstoren de afvloed van snot vanuit de bijholten en kunnen de neusademhaling blokkeren. Bij een neusbijholteoperatie spelen de zeefbeenholten een belangrijke rol vanwege hun centrale positie.

Wat is een endoscopische operatie

Voor een goed zicht op het operatiegebied kan uw keel-, neus- en oorarts gebruik maken van een endoscoop. Hiermee kan de arts nauwkeurig de inhoud van de neus kan bestuderen. Het instrument wordt via de neusopening ingebracht. Kijkend door de endoscoop kan de arts met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten open leggen. Ook kunnen poliepen verwijderd worden. De endoscoop maakt het mogelijk om tijdens de operatie goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust gelaten kunnen worden. Er ontstaan bij deze operatie geen uitwendige littekens.

Hoe vindt de verdoving plaats

Een operatie aan een neusbijholten vindt onder algehele anesthesie (narcose) plaats.

Wat kunt u na de operatie verwachten

Na de operatie is uw neus zeker nog niet genezen. Eigenlijk begint de genezing dan pas, omdat de ontstekingsproducten voor het eerst de neusbijholten kunnen verlaten. En omdat de beluchting van de neus en neusbijholten nu verbeterd is.

Meestal worden aan het einde van de operatie neustampons geplaatst. Deze tampons worden de dag na de ingreep door de verpleegkundige verwijderd. Dit kan soms een beetje gevoelig zijn. Ook kan na het verwijderen van de tampons de neus weer even gaan bloeden. Dit stopt meestal weer snel.

U mag in ieder geval de eerste paar dagen na de operatie de neus niet snuiten, omdat dan lucht en ontstekingsproducten buiten het zeefbeen geperst kunnen worden. Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal na enige tijd vanzelf.

Het schoonhouden (spoelen) van de neus is zeer belangrijk. De bekleding van de holten geneest daardoor sneller. Spoelen kan gebeuren met een keukenzoutoplossing:

  • Los één afgestreken theelepel keukenzout op in een halve liter lauw water.
  • Trek 10 ml zout water op in het spuitje.
  • Spuit 4 keer per dag beurtelings in de neusgaten en snuif dit op. Per neusgat spuit u in totaal 3 spuitjes zout water per keer.
  • Bij het spoelen het spuitje in de richting van het oor houden en niet recht naar boven of richting neustussenschot spuiten.
  • Spuug de vloeistof uit.
  • Gooi het overige zout water weg.
  • Maak elke dag een nieuwe zoutwateroplossing.

Na de operatie kunt u nog hoofdpijn hebben of wat ongemak. U kan hiervoor paracetamol innemen (4 x dd 1000 mg maximaal) of de door de arts voorgeschreven medicatie.

Is er een kans op complicaties

Bij iedere operatie, ook een operatie aan de neusbijholten, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Daarnaast bestaat er altijd het risico van een letsel aan omgevende structuren, namelijk de oogkas en de schedelholte. In de praktijk komen complicaties bij een operatie aan de neusbijholten weinig voor.

Als u na de ingreep fors bloedverlies heeft of koorts krijgt  kan u het beste contact opnemen met het ziekenhuis. Tijdens kantooruren belt u 0492-595956.  In de avond, nacht of weekenduren belt u 0492595555.

Welk resultaat kunt u verwachten

Hierover is niet zonder meer een uitspraak te doen, omdat er verschillende redenen bestaan voor het verrichten van een operatie aan de neusbijholten. Uw arts schat zo zorgvuldig mogelijk in hoe groot in uw geval de kans is op afname van de klachten. Ook het risico van complicaties weegt hij hierbij mee.

Het kan vóórkomen dat de klachten niet afnemen of later weer terugkomen. Bij sommige mensen zal dan vaker endoscopische neusbijholtechirurgie plaatsvinden.

Wist u dat: 

  • Het spoelen van de neus de genezing van de neus na de operatie bevordert.
  • Roken de wondgenezing verstoord. Geadviseerd wordt het roken ten minste 2 weken voor de operatie te staken. En als u dan toch gestopt bent………volhouden.
  • U voor de operatie nuchter moet zijn. Als u gegeten / gedronken of gerookt hebt kan de operatie vaak niet doorgaan vanwege het risico op complicaties bij de anesthesie. Tijdens het pre-operatieve gesprek krijgt u instructies over het nuchter zijn.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van de keel-, neus- en oorartsen.

Contact


Polikliniek Keel-, Neus en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16

Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14

Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KNO-40773
Laatst bewerkt: 13-3-2024