Seksuologie spreekuurWat is het Spreekuur Seksuologie?

Seksuologie is de wetenschap die zich bezighoudt met seks. Seks is een complex geheel van samenwerking tussen lichaam, geest, partner, uw eigen achtergrond en ervaringen en normen en waarden in de maatschappij.  Tijdens het spreekuur Seksuologie is er aandacht voor de problemen die men kan ervaren op het gebied van seks als het lichaam problemen geeft. Hoe gaat u er dan mee om? Wordt de seks uitgebannen? Zijn er andere manieren om te genieten van elkaar? Wat is belangrijk voor u en uw partner? Seks speelt in veel relaties een (belangrijke) rol en een goede relatie is belangrijk voor uw gehele welzijn. Juist in tijden van ziekte of beperking is aandacht voor kwaliteit en welzijn in uw leven belangrijk.

Vooralsnog is het spreekuur opgezet voor gynaecologische patiënten, dus vrouwen met problemen aan de vagina of vulva (de vulva is de huid rond de schede en bestaat uit de grote, buitenste en de kleine, binnenste schaamlippen én de clitoris).

Wat kunt u verwachten?

De meeste vrouwen die op het spreekuur komen zijn verwezen door de gynaecoloog. Een gynaecoloog heeft de lichamelijke aspecten goed in beeld. Daarom is het tijdens het seksuologie spreekuur meestal niet nodig om nogmaals een gynaecologisch onderzoek te doen. In ieder geval nooit in een eerste gesprek en alleen als het voor de verdere behandeling noodzakelijk is. Mocht een onderzoek toch nodig zijn, dan gebeurt dit altijd in overleg en bij een vervolgafspraak.

De behandeling is gericht op het totaalplaatje en niet alleen op de fysieke beperking. Het is daarom erg fijn als uw partner ook aanwezig kan zijn bij de gesprekken. Zijn of haar inspraak is medebepalend voor het behandeltraject, want samen bepalen we het behandeldoel. Afhankelijk van het doel zijn een aantal gesprekken nodig. Meestal worden er oefeningen meegegeven om thuis te werken aan het bereiken van het doel.

Contact

Het spreekuur Seksuologie vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie. U wordt door een gynaecoloog of een huisarts doorverwezen naar dit spreekuur. Neem contact op met de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde.

Specialisten

Horen, mevrouw drs. M. van

arts-seksuoloog