logo

Plastische chirurgie



Algemene informatie

 

Inleiding

Op de polikliniek Plastische chirurgie werken drie plastisch chirurgen en een Physician Assistant (PA). Deze zorgprofessional is opgeleid om zelfstandig bepaalde taken van een arts over te nemen. Hierdoor is er meer ruimte voor contact en informatie-uitwisseling met patiënten.  

Algemene informatie

Naar aanleiding van uw bezoek aan onze polikliniek heeft u besloten tot een operatieve behandeling. De operatie en eventuele risico’s zijn met u besproken en u heeft mogelijk aanvullende informatie ontvangen. Het is belangrijk voor ons om te weten welke verwachting u heeft van de operatie. Wij adviseren u om ons zoveel mogelijk op de hoogte te stellen van bepaalde wensen.    

Toestemming

Gaat u over tot een operatieve behandeling? Dan gaan wij er in principe van uit dat u akkoord bent met deze behandeling. U verleent toestemming voor het uitvoeren van de behandeling. Bij twijfel adviseren wij de operatie niet door te laten doorgaan of uit te stellen.

Aanvullend onderzoek

In een aantal gevallen is het noodzakelijk om routine histologisch weefselonderzoek uit te voeren. Het bij de operatie verwijderde materiaal wordt zonder bezwaren van uw kant onderzocht door de patholoog-anatoom. Ook kan het soms noodzakelijk zijn om medische foto’s te maken.  

Anesthesie

De plastisch chirurg kan plaatselijk verdoven. Het gebruik van algemene anesthesie of regionale anesthesie is de verantwoordelijkheid van de anesthesioloog. Men bespreekt met u welke verdoving er bij u wordt toegepast. 

Complicaties operatie

Al wordt de operatieve behandeling met de grootste zorg uitgevoerd het eindresultaat kan niet worden gegarandeerd. Juist in de Esthetische en Plastische chirurgie kan het operatieresultaat anders uitvallen dan bedoeld of verwacht. Enerzijds door te hoog gespannen verwachtingen, anderzijds door mogelijke complicaties. Mogelijke complicaties die onder andere op kunnen treden:

  • problemen bij anesthesie;
  • wondinfectie;
  • bloeduitstorting;
  • trombosebeen;
  • doof gevoel in de huid.

Het is goed om te weten dat bij elke operatieve behandeling blijvende littekens ontstaan. Doorgaans worden deze op den duur minder opvallend. U kunt rond het operatiegebied last hebben van pijn en ongemak. Littekens kunnen jeuken en langere tijd dik, rood, of pijnlijk zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan dat men had verwacht. Soms verkleurt de huid rondom het littekengebied of blijft de huid overgevoelig of doof. Er kunnen vergroeiingen optreden die mogelijk de functie beperken. 

Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die door u of uw verzekering vergoed moeten worden. 

Tot slot

In het bovenstaande hebben wij geprobeerd u in te lichten over de operatieve behandeling. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie, telefoonnummer 0492 – 59 59 64.  

Contact


Polikliniek Plastische chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
PLA-12387
Laatst bewerkt: 31-10-2023