logo

Medicamenteuze blaasspoeling bij blaaskanker



Inleiding

De arts heeft met u afgesproken om te starten met een medicamenteuze blaasspoeling, immunotherapie of chemotherapie.

Waarom een medicamenteuze blaasspoeling

Het doel van de blaasspoeling is om de groei van kankercellen in de blaas te remmen en of te voorkomen. 

Wat is een medicamenteuze blaasspoeling

Een medicamenteuze blaasspoeling is een kortdurende, meestal pijnloze behandeling. Hierbij wordt via een dunne blaaskatheter het vloeibaar medicijn ingebracht. Na het inbrengen van het medicijn wordt de katheter verwijderd en mag u weer naar huis. Het eerste uur tot twee uur na de behandeling mag u het medicijn niet uitplassen. 

Voorbereiding thuis

Het is raadzaam om 2-3 uur voorafgaand aan de spoeling niets te drinken zodat uw blaas leeg is voordat u de medicamenteuze blaasspoeling toegediend krijgt. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Urologen’. Meldt u zich bij de balie. 

Voor de behandeling

Voordat er met de behandeling wordt begonnen, moet u in het ziekenhuis goed uitplassen, zodat de blaas leeg is.  

De behandeling

De verpleegkundige vraagt u om met ontbloot onderlichaam plaats te nemen op de behandeltafel. Er wordt een dunne blaaskatheter ingebracht en vervolgens de vloeistof. Probeer zo goed mogelijk te ontspannen bij het inbrengen van de katheter en de vloeistof. Nadat de vloeistof is ingebracht wordt de katheter verwijderd en gaat u weer naar huis. 

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling moet u de ingebrachte vloeistof minstens één uur en maximaal twee uur, inhouden. De vloeistof moet u zittend uitplassen, om morsen te voorkomen. Was na het uitplassen uw geslachtsdeel en handen goed en reinig het toilet. De eerste uren na het uitplassen, dient u extra te drinken om de blaas schoon te spoelen. Na 48 uur is alles uit het lichaam. Gebruik in de eerste twee dagen na de behandeling een condoom als u seks heeft. 

Klachten na de behandeling

Na een medicamenteuze blaasspoeling kunt u als reactie hierop klachten hebben van een blaasontsteking, zoals: vaak plassen, aandrang hebben om te plassen, bloed in de urine en een pijnlijk branderig gevoel bij het plassen. Ook kan de urine troebel en bloederig zijn als gevolg van de behandeling. Dit verdwijnt na enkele dagen. Is er echter sprake van extreme klachten zoals hoge koorts, koude rillingen, braken, huiduitslag, en dergelijke, neem dan contact op met de polikliniek van de Urologie volgens de telefooninstructie die u heeft meegekregen. Buiten kantooruren gaat u naar de spoedeisende hulp met de aan u meegegeven brief voor de spoedeisende hulp.

Vervolgonderzoek

Uw behandeld arts bespreekt met u op welke wijze het effect van de medicamenteuze blaasspoeling wordt onderzocht. Dit kan met behulp van een blaasonderzoek (cystoscopie) en/of urineonderzoek.  

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen neem dan contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492-59 59 50 optie 2.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-12367
Laatst bewerkt: 20-12-2023