logo

Scheelzienoperatie bij volwassenen



Inleiding

In verband met scheelzien (strabismus) heeft u in overleg met uw orthoptist en oogarts besloten tot een operatie. In deze folder leest u meer over deze operatieve correctie van de oogstand. 

Scheelzien

Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen. Er zijn verschillende vormen van scheelzien. Zo kan een oog kan naar binnen draaien (naar de neus) of naar buiten draaien (naar het oor). Soms staat het oog naar boven of juist naar beneden gericht. Combinaties van deze vormen van scheelzien zijn ook mogelijk. 

Waarom een operatie?

Een operatie heeft als doel de ogen zo goed mogelijk recht te zetten. In de meeste gevallen wordt een operatie om cosmetische redenen uitgevoerd; het ziet er mooier uit. Soms wordt een operatie voorgesteld om klachten zoals dubbelzien, wazig zien, vermoeide ogen, hoofdpijn, verminderd dieptezien of een schuine stand van het hoofd te verhelpen. 

Dagopname

U wordt voor de ingreep ongeveer een halve dag opgenomen. Voor deze behandeling bestaat een wachtlijst. U wordt door de afdeling Opname geïnformeerd over de dag en het tijdstip waarop u in het ziekenhuis wordt verwacht.

Anesthesie

De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.  

De operatie

De oogspieren, zes per oog, zitten aan de buitenkant van de oogbol. Ze liggen verborgen onder het bindvlies en zijn daarom niet zichtbaar. Tijdens de operatie wordt eerst het bindvlies geopend. Vervolgens worden een of meerdere oogspieren verplaatst en/of ingekort. Vervolgens wordt het bindvlies weer dicht gehecht. De operatie duurt ongeveer 15 minuten per spier. Meestal wordt er aan beide ogen geopereerd. In veel gevallen is één operatie voldoende om het scheelzien te corrigeren. Soms kan een tweede operatie nodig zijn. 

Na de operatie

Na de operatie verblijft u op de verkoeverkamer om wakker te worden. Als het effect van de anesthesie voldoende is uitgewerkt en uw conditie goed genoeg is, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Uw ogen worden niet verbonden of afgedekt. Het oogwit kan flink rood gekleurd zijn en soms komt er wat bloederig vocht uit het oog. Ook kunt u last hebben van prikkende ogen, alsof er zand in zit. Soms kan er sprake zijn van dubbelzien. Dit gaat meestal vanzelf over.  Indien u een bril draagt, is het erg belangrijk om deze weer zo snel mogelijk op te zetten. Contactlenzen mogen de eerste weken niet worden gedragen. Na de operatie zet u zo snel mogelijk uw reservebril op. 

Naar huis

Als alles goed is verlopen, kunt u meestal dezelfde dag naar huis. Regel wel vooraf vervoer naar huis. Wij raden u ten zeerste af om alleen naar huis te gaan. De oogarts komt alleen bij eventuele problemen nog even bij u langs. Bij ontslag krijgt u richtlijnen mee voor thuis en een controleafspraak bij de orthoptist. Een recept voor oogdruppels heeft u voor de operatie al van de oogarts gekregen. Deze druppels versnellen het genezingsproces en werken ontstekingsremmend. U moet drie keer per dag het geopereerde oog/ogen druppelen. 

Weer thuis

Adviezen voor thuis

  • Bij thuiskomst mag u, als het drinken goed gaat, ook voorzichtig weer eten. De eerste dag kunt u het beste licht verteerbaar voedsel eten, zoals vla, yoghurt, boterhammen zonder korst en aardappel- en groentepuree.
  • Bij misselijkheid is een paar keer overgeven niet verontrustend.
  • Het kan zijn dat u de eerste dagen na de ingreep wat verhoging heeft. Dit is normaal.
  • Wanneer u pijn heeft, mag u een pijnstiller innemen. De eerste dag mag u alleen paracetamol innemen.
  • Voorkom dat zand of stof in het geopereerde oog komt in verband met infectiegevaar.
  • Zwemmen raden we de eerste vier tot zes weken af.
  • Het kan zijn dat u nog moet wennen aan de nieuwe oogstand en dat u onder bepaalde omstandigheden dubbelziet. Het is erg belangrijk dat u beide ogen goed open houdt en in geval van dubbelzien niet 1 oog dicht knijpt. Oogbewegingsoefeningen zijn hierbij ook erg belangrijk (zie onder).
  • Indien u een bril heeft, dient u deze direct weer de hele dag te dragen. Indien u contactlenzen heeft, dient u zeker de eerste 2 weken een bril met de juiste sterkte te dragen. Pas na deze periode mag u de contactlenzen pas weer inzetten. 

Oefenen van de oogbewegingen

De dag na de operatie begint u met het oefenen van de oogbewegingen. Dit is belangrijk om de genezing te bevorderen, maar ook voor het behoud van de nieuw verworven oogstand. Kijk vijf keer per dag met behulp van een klein object een aantal keren in de richting van de geopereerde spier(en) en in de tegenovergestelde richting van de geopereerde spier(en). De orthoptist heeft dit voor de operatie al met u besproken. De oefeningen kunnen in het begin pijnlijk zijn. Door goed en regelmatig te oefenen zal de pijn al snel minder worden. Deze oefeningen moet u elke dag uitvoeren tot aan de eerste controle bij de orthoptist. 

Te verwachten symptomen na de operatie

  • plakkerige oogleden direct na de operatie;
  • rode ogen;
  • gezwollen oogleden;
  • tranende ogen, soms bloederige tranen;
  • zanderig gevoel in ogen door de hechtingen (deze lossen binnen enkele weken vanzelf op); 
  • pijn bij het bewegen van de ogen; 
  • last van fel licht.

De tijdsduur van deze symptomen is ongeveer twee weken tot een maand. 

Klachten en complicaties

Neem contact op met de polikliniek Oogheelkunde als:

  • u blijft braken;
  • u pijn heeft en onvoldoende baat heeft bij de pijnstillende middelen;
  • u een verhoging van de lichaamstemperatuur heeft die langer dan drie dagen aanhoudt of koorts heeft (temperatuur boven 38,5 °C).

Neem contact op met de Spoedeisende Hulp als acute problemen optreden binnen 24 uur na de ingreep, zoals extreme zwelling en bloeding. 

Controle

De controleafspraak bij de orthoptist is na één of twee weken. U krijgt dan ook advies over het vervolgen van de oogbewegingsoefeningen.                   

Resultaat

Het definitieve (eind)resultaat van de operatie kan pas na enkele maanden beoordeeld worden. Gedurende de eerste paar maanden kan de oogstand nog wat veranderen. De wondjes moeten eerst goed  genezen en u moet zich nog aanpassen aan de nieuwe oogstand. Meestal geeft één operatie voldoende resultaat. Als de operatie te weinig of juist teveel effect heeft gehad, kan soms een tweede operatie noodzakelijk zijn. Een heroperatie wordt meestal pas na een half jaar gedaan. Door de operatie zal de gezichtsscherpte of de sterkte van de brillenglazen niet veranderen. 

Meer informatie

Meer informatie over orthoptie is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten, www.orthoptisten.info   

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Oogheelkunde via de BeterDichtbij-app of telefonisch via 0492 - 59 59 52.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71

Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
OOG-50137
Laatst bewerkt: 4-4-2024