Reumatoïde artritis (RA)



Reumatoïde artritis (RA)

Bij reumatoïde artritis krijg je last van gewrichtsontstekingen. Reumatoïde artritis noemen we afgekort ook wel: RA. RA is een aandoening die lang aanhoudt: het is een dus een ‘chronische’ aandoening. De klachten verlopen wisselend. Er zijn periodes waarin u (veel) last heeft van gewrichtsontstekingen. Maar er zijn ook periodes waarin u weinig of geen gewrichtsontstekingen heeft.

RA is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen uw eigen lichaam en kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Op alle leeftijden komt RA voor. Vrouwen hebben vaker RA dan mannen. RA is geen erfelijke ziekte. Wel komt RA soms voor bij meerdere mensen uit een familie.

Verstoorde afweerreactie bij reumatoïde artritis

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren hebben invloed op het ontstaan van RA. Zo hebben mensen die roken een grotere kans op het krijgen van RA dan mensen die niet roken.

Bij reumatoïde artritis heeft u vooral last van gewrichtsontstekingen in meerdere gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking heeft u de volgende klachten. Uw gewricht:

  • doet pijn
  • is gezwollen
  • is stijf
  • voelt soms warm aan
  • kunt u minder goed bewegen

Vermoeidheid

Vaak hebben mensen met een auto-immuunziekte als RA last van vermoeidheid. Meestal zijn er verschillende factoren die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Vermoeidheid kan een direct gevolg van de aandoening zijn, maar ook nog onvoldoende bekende factoren spelen een rol. Ook kan pijn u ’s nachts uit uw slaap houden, waardoor u overdag moe bent.

Bron: www.reumanederland.nl

Interessante links