Hoornvliesvervorming (keratoconus)



Het hoornvlies

Het hoornvlies is het venster aan de voorzijde van het oog. Dit venster is een zeer stevig vlies dat er, samen met de ooglens, voor zorgt dat beelden op ons netvlies komen. Daarnaast beschermt het hoornvlies ons tegen mogelijk schadelijke factoren van buitenaf. Probeer maar eens je oog open te houden als je er met je vinger dreigt in te prikken. Het hoornvlies zorgt ervoor dat je je oog meteen sluit.

Hoornvliesvervorming (keratoconus)

De aandoening waarbij het hoornvlies in het oog vervormt heet keratoconus. Het ontstaat vooral bij jonge mensen. Het hoornvlies verdunt en vervormt, wat leidt tot slecht zicht. De vormverandering van het hoornvlies wordt vaak zo erg dat op den duur een hoornvliestransplantatie nodig is. De belangrijkste oorzaak van de vervorming van het hoornvlies is verzwakking van de collageenvezels in het oog. De aandoening begint bijna altijd op jonge leeftijd. Het kan een genetische oorzaak hebben, maar komt ook voor bij mensen die veel in hun ogen wrijven. Het Elkerliek biedt een techniek waarmee een hoornvliestransplantatie uitgesteld of voorkomen kan worden. Deze techniek heet crosslinking.

Behandeling (crosslinking)

Bij deze techniek wordt ongeveer een half uur een lichtgevoelige stof (Riboflavin) op het hoornvlies gedruppeld. Daarna wordt het hoornvlies minstens een half uur behandeld met ultraviolet licht. Dit licht zorgt voor een chemische reactie waardoor de collageenvezels weer sterk worden en met elkaar worden verbonden. Het hoornvlies verstijft als het ware. Het grote voordeel van deze behandeling is dat in vele gevallen een hoornvliestransplantatie niet meer nodig is.

Specialisten

Dhooge, de heer drs. R.P.

Oogarts

Pronk, mevrouw drs. A.E.

Oogarts