Doelgerichte therapie bij kankerIn het Elkerliek is de polikliniek/ dagbehandeling Hemato-oncologie de centrale afdeling voor doelgerichte therapie.

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die gericht de celdeling van kankercellen remmen of kankercellen doden. Doelgerichte therapie grijpt aan op specifieke eigenschappen van kankercellen of hun omgeving. Doelgerichte therapie brengt daardoor meestal minder schade toe aan gezonde cellen dan bijvoorbeeld chemotherapie. En geeft mede hierdoor meestal minder bijwerkingen. Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd.

Doelgerichte therapie wordt ingezet om verschillende redenen:

  • Om een tumor kleiner te maken voor een optimaal succes bij opereren (voorbehandeling).
  • Om tumoren te bestrijden (genezend).
  • Om tumoren en uitzaaiingen zo mogelijk kleiner te maken, zodat de kanker onder controle blijft en klachten als gevolg van kanker mogelijk verminderen (palliatief).

De werking van doelgerichte therapie verschilt per medicijn. De werking hangt af van het doel waarop het medicijn is gericht. Doelgerichte medicijnen kunnen werken aan de buitenkant of aan de binnenkant van een cel.
Om in aanmerking te komen voor doelgerichte therapie moet de tumor bepaalde kenmerken hebben. Het kan zijn dat er eerst onderzoek moet plaatsvinden om te weten of een kenmerk aanwezig is op de tumorcel.

Informatiegesprek

In een informatiegesprek met de verpleegkundige of verpleegkundig specialist krijgt u uitleg over uw behandeling. U ontvangt ook schriftelijke informatie. U kunt zich voorbereiden op dit gesprek door het lezen van de folder Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker.

Bijwerkingen

In uw PID (Patiënten Informatie Dossier)  vindt u veel informatie rondom uw behandeling waar ook tips en adviezen beschreven staan wanneer u hinder heeft van bijwerkingen of andere klachten. Verder vindt u ook de contacttelefoonnumers van de polikliniek/ dagbehandeling Hemato-oncologie (4A).

Overige vragen

Voor veel vragen kunt u terecht bij een aanspreekpunt. Daarnaast kunt u meer informatie vinden op de pagina ondersteunende zorg bij en na kanker of bloedziekte.

Algemene informatie

Meer informatie over doelgerichte therapie kunt u vinden op de website van kanker.nl.