Artritis psoriatica (PsA)Artritis psoriatica (PsA)

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma waarbij u tegelijk ook de huidziekte psoriasis heeft en wordt ook wel PsA genoemd. U kunt dus klachten aan de huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

PsA komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De aandoening begint meestal tussen het 20e en 30e levensjaar, maar kan ook op een andere leeftijd ontstaan. Meestal begint PsA met psoriasis.

Gewrichtsontstekingen

Bij PsA heeft u meestal last van gewrichtsontstekingen in de gewrichten van de armen of benen. Bijvoorbeeld in uw handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in de rug zitten, in de bekken, of op de plek waar uw ribben aan de borstkas vastzitten. Soms komen ontstekingen in uw vingers of tenen voor in de vorm van zwellingen. De vingers en tenen zien er dan als een ‘worst’ uit, daarom worden dit ‘worstvingers’ of ‘worsttenen’ genoemd. Het medische woord hiervoor is dactylitis.

Ook in de peesaanhechtingen komen ontstekingen voor, bijvoorbeeld in de achillespees.

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Uw huid wordt op sommige plekken rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van de ellebogen en knieën, de hoofdhuid (beginnend bij de haargrens) en huidplooien. Psoriasis komt soms ook voor bij de navel, bilnaad en op de handpalmen en voetzolen.