BorstkankerVoordat de diagnose borstkanker wordt gesteld brengt u een bezoek aan de Mammapolikliniek.

Wat kunt u verwachten?

Wanneer bij u borstkanker (mammacarcinoom) of een voorstadium daarvan (ductaal carcinoma in situ, DCIS genaamd) is vastgesteld, volgt altijd een behandeling. Nadat alle uitslagen bekend zijn, worden deze besproken in een overleg waarbij verschillende zorgverleners (een chirurg, oncoloog, patholoog, radioloog,  en de gespecialiseerd mammaverpleegkundige) aanwezig zijn die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker.

Behandelmogelijkheden bij borstkanker

Veel mensen met borstkanker krijgen een combinatie van behandelingen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte, uw leeftijd en uw gezondheidssituatie.

Behandelmogelijkheden bij borstkanker zijn:

  • Operatie
    • Borstoperatie: borstsparende operatie of een borstamputatie (eventueel met een reconstructie)
    • Okseloperatie: schildwachtklierprocedure of volledige okselklierverwijdering
  • Systemische therapie
  • Bestraling
    Radiotherapie (bestraling) vindt plaats in het Catharina ziekenhuis. U kunt hier meer lezen.

Meestal begint het traject met een operatie, maar er kan ook een reden zijn om met systemische therapie (medicijnen) te starten en later te opereren.

Aanvullende behandeling
De resultaten van de operatie, therapie of bestraling worden besproken in het team van zorgverleners die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker. Op basis van de uitslag van de behandeling stellen zij gezamenlijk vast of en welke aanvullende behandeling nodig is.

Steun en begeleiding

Nadat de chirurg met u heeft gesproken over het vervolg ontstaan er vaak veel vragen over de ziekte, het verloop en de behandeling. Om antwoord te kunnen geven op uw vragen en bepaalde informatie nog eens te herhalen, maakt de gespecialiseerd mammaverpleegkundige en vervolgafspraak met u en uw partner (en/of familieleden). Deze afspraak vindt een paar dagen nadat u de diagnose heeft gehoord plaats, zodat u zelf ook even de tijd heeft gehad om alles te laten bezinken.

Meer informatie

U leest hier meer algemene informatie over kanker, of neem eens een kijkje op kanker.nl. Meer informatie over borstkanker leest u op een van onderstaande websites:

Patiënten Informatie Dossier (PID)

Om u zo goed mogelijk te informeren krijgt u aan het begin van uw behandeling een informatiemap, het Patiënten Informatie Dossier. Hierin vindt u algemene informatie over kanker, maar ook specifieke informatie over uw aandoening en de behandeling die u moet ondergaan.
Het PID wordt op maat samengesteld; afhankelijk van uw ziekte en uw behandeling. Tijdens uw bezoek(en) aan de verschillende hulpverleners, voegen zij de informatie die zij met u besproken hebben aan uw map toe.