logo

Weg en Wijs voor kinderen bij de oogarts



U heeft voor uw kind een afspraak gemaakt bij de polikliniek Oogheelkunde. ln deze folder vindt u informatie over de afspraak en het bijbehorende onderzoek. Via deze folder willen wij kinderen en ouders/verzorgers goed voorbereiden op het bezoek aan de polikliniek Oogheelkunde.

Registratie

Indien uw kind nog niet bekend is in het Elkerliek ziekenhuis, dient u uw kind eerst te laten registeren bij de receptie in de centrale hal. Hiervoor heeft uw kind een geldig legitimatiebewijs nodig.

Melden op de polikliniek

  • Locatie Helmond

Op de polikliniek Oogheelkunde in Helmond wordt gewerkt met twee balies, de zogenaamde front- en backoffice. Het aanmelden doet u bij de aanmeldbalie, ook wel de backoffice genoemd. Deze bevindt zich op de polikliniek oogheelkunde. Als u bent aangemeld mag u in de wachtruimte plaatsnemen en wordt u op naam binnengeroepen.

  • Locatie Deurne

Op de polikliniek Oogheelkunde in Deurne mag u zich aanmelden bij de aanmeldbalie op de polikliniek Oogheelkunde zelf. Als u bent aangemeld mag u in de wachtruimte plaatsnemen en wordt u op naam binnengeroepen. 

Doel van de afspraak/oogmeting

Uw kind is met klachten door de huisarts, opticien, consultatie bureau of schoolarts doorgestuurd om de ogen te laten onderzoeken. Het onderzoek wordt verricht door een orthoptist, optometrist of TOA (technisch oogheelkundig assistent). Er worden verschillende testen gedaan, bijvoorbeeld om te kijken of de ogen goed kunnen samenwerken en goed diepte kunnen zien. Na de testen worden er oogdruppels toegediend. De druppels zijn nodig om de sterkte van de ogen te bepalen. Aan de hand van de meting kan bepaald worden of uw kind een bril nodig heeft.

Reden van druppelen

Het menselijke oog krijgt de beelden scherp op het netvlies door middel van scherp stellen (accommoderen). Door het scherp stellen veranderd de dikte van de ooglens. Door de dikte van de ooglens te variëren kan het oog een voorwerp zowel van dichtbij als veraf scherp zien. Om de maximale sterkte van de ogen te bepalen, worden er oogdruppels toegediend die het accommoderen onmogelijk maken. Het oog is dan maximaal ontspannen waardoor de sterkte zeer nauwkeurig gemeten kan worden.      

Toedienen van de druppels

Bij het druppelen wordt het onderste ooglid voorzichtig iets omlaag getrokken. De druppels worden toegediend in het onderste ooglid. Meteen na toediening mag er met de ogen geknipperd worden waardoor de druppels over de ogen kunnen verspreiden. ln het begin kunnen de druppels prikken aan de ogen. Dit verdwijnt na enkele seconden. Na 10 minuten wordt het druppelen nogmaals herhaald. Nadat de ogen voor de 2e keer zijn gedruppeld volgt er een wachttijd van ongeveer 30 á 40 minuten om de druppels goed in te laten werken.

Bijwerkingen

Door het druppelen worden de pupillen groter. Dit zorgt ervoor dat uw kind na het druppelen wazig ziet en gevoeliger is voor licht. Dit duurt ongeveer 24 uur. Om de ogen te beschermen tegen het licht is het raadzaam om een pet of zonnebril mee te nemen. Verder wordt het afgeraden om uw kind na het onderzoek deel te laten nemen aan het verkeer.    

Het onderzoek

30 tot 40 minuten na het druppelen worden de ogen gemeten. Dit wordt gedaan met een speciaal apparaat. Terwijl uw kind naar een plaatje in het apparaat kijkt, wordt de sterkte automatisch gemeten. Vervolgens worden de ogen van uw kind onderzocht qua gezondheid. Dit onderzoek kan verricht worden door de optometrist of oogarts. Tijdens het onderzoek wordt het hoornvlies en het netvlies beoordeeld op eventuele afwijkingen. Het gehele onderzoek is pijnloos en de uitslag is meteen bekend.

Tot slot

Zoals u hebt gelezen is het onderzoek zeer uitgebreid. Houdt u er rekening mee dat u, in totaal, ongeveer 3 uur aanwezig bent op de polikliniek Oogheelkunde. Indien er nog vragen zijn naar aanleiding van deze folder, neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12

Secretariaat Oogheelkunde

T: 0492 – 59 58 58
E: oogartsen@elkerliek.nl 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
OOG-43634
Laatst bewerkt: 4-4-2024