Logopedie

U bevindt zich hier: Home | Afdelingen | Logopedie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Logopedie

Logopedie

Hebt u een vraag of probleem op het gebied van de taal, spraak, stem, ademhaling en slikken dan helpen wij u graag vooruit. Met een verwijzing van een specialist of huisarts kunt u een afspraak maken en volgt na een eerste inventarisatie een logopedisch onderzoek en een (eenmalig) advies en/of behandeling.
Patiënten met specifieke problemen worden ook multidisciplinair gezien bij de Parkinson Dagkliniek, de Downpli en de Dagkliniek Geriatrie. Tevens kan een combinatieafspraak met Ergotherapie, Fysiotherapie en/of Diëtetiek gemaakt worden.

Werkzaamheden

In het Elkerliek Ziekenhuis werken meerdere logopedisten, elk met hun eigen aandachtsgebied. De logopedisten zijn ervaren en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Zij volgen regelmatig scholingen en zijn op de hoogte van de nieuwste richtlijnen. Alle activiteiten zijn afgestemd op de behoefte van de patiënt en gebaseerd op landelijke richtlijnen die handelen volgens de 'evidence-based practice' methode ondersteunen.

De logopedisten werken op aanvraag van de medisch specialist klinisch op alle afdelingen in het ziekenhuis. Denk hierbij aan onder andere de Intensive Care, Kind & Jeugd, Centrum voor Geboorte & Gezin, Neurologie, Geriatrie en Longafdeling.

Het is ook mogelijk dat u door een medisch specialist, huisarts of CB-arts doorverwezen wordt voor een poliklinisch consult op de afdeling Logopedie. In dat geval kunt u een poliklinische afspraak maken via het secretariaat op onderstaand nummer.

De afdeling Logopedie is gespecialiseerd in de diagnostiek, advisering en kortdurende behandeling van hulpvragen op het gebied van:

 1. Prelogopedie
 2. Taalontwikkeling
 3. Spraakontwikkeling
 4. Orale sensomotoriek
 5. Ademhalingsproblemen
 6. Hoesten 
 7. Aerofagie 
 8. Globusklachten
 9. Stemproblemen 
 10. Ziekte van Parkinson  
 11. Veranderingen in de spraak (dysartrie)
 12. Veranderingen in de taal na hersenletsel (afasie)
 13. Progressieve taalstoornissen bij (fronto temporale) dementie
 14. Veranderingen in de communicatie na hersenletsel
 15. Slikstoornissen (dysfagie/presbyfagie)
 16. Perifere aangezichtsverlamming

Contact

De afdeling Logopedie bevindt zich in Helmond op de begane grond in de gang van de afdeling Revalidatie. Volg de borden ‘afdeling Revalidatie'. 
Nadat u zich gemeld heeft bij de balie van het secretariaat kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

Bereikbaarheid

De poli Logopedie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 17.00 uur.
Telefoon: 0492-595620 (secretariaat)
E-mail ons voor vragen, afspraken of advies: logopedie@elkerliek.nl