Actueel



Proef lab met apothekers om medicatieschade te voorkomen

3 oktober 2019

proef lab tekenmoment

Het Elkerliek doet mee aan een proef waarbij drie apotheken in de regio Helmond en De Peel de laboratoriumuitslagen kunnen inzien van patiënten. Sommige medicijnen zijn bijvoorbeeld schadelijk bij een lage nierfunctie. Dat risico kan de apotheker bewaken als hij de labuitslagen op tijd en volledig beschikbaar heeft. Dan kan hij in overleg met de behandelend arts de dosis verlagen of de patiënt een ander medicijn geven. 

De proef is gestart met 3 apotheken: BENU apotheek Helmond West, Alphega apotheek Asten en Kring apotheek Bergeijk.

Met het delen van deze informatie tussen lab en apotheek is veel medicatieschade te voorkomen en geld te besparen. Berekend is dat als deze proef slaagt en deze aanpak in de hele regio Helmond en de Peel geldt, er ieder jaar ruim 400 ziekenhuisopnames te voorkomen zijn en ieder jaar 4 patiënten minder aan de nierdialyse hoeven. Financieel betekent dat een besparing van ruim 900.000 euro.

Samenwerking getekend

De betrokken partijen hebben onlangs hun handtekening gezet onder alle afspraken rond deze proef. Het gaat daarbij om het Elkerliek, Diagnostiek voor U, Apothekerskring Zuidoost-Brabant (AKZO) en VZVZ, het landelijk platform voor uitwisseling van medische informatie. Binnen de pilot is ook het Regionaal Zorgcommunicatie centrum (RZCC)  betrokken.

Waarde voor patiënten, maar wel toestemming nodig

De volgende belangrijke stap is dat zoveel mogelijk patiënten toestemming geven voor het digitaal uitwisselen van labuitslagen. De partijen garanderen dat de uitwisseling van gegevens veilig verloopt en dat de privacy van de patiënt is gewaarborgd.

‘We merken dat vrijwel alle patiënten die toestemming wel willen geven. Maar het lastige is dat mensen vaak denken dat ze die toestemming al hebben gegeven. Mensen realiseren zich niet dat de toestemming die ze bij de ene zorgaanbieder geven alleen voor die zorgaanbieder geldt. In dit project is er zowel toestemming bij de apotheek, als het (ziekenhuis)laboratorium nodig. Dus we zullen daar extra aandacht aan geven, ‘ zegt Christian Schoenmakers, klinisch chemicus van het laboratorium van het Elkerliek.

Meer nieuws