Uw behandelend arts heeft u verteld dat u medisch gezien niet meer in het ziekenhuis hoeft te blijven. Er is voor u een aanvraag voor een verzorgings- of verpleeghuis gedaan. Omdat er helaas soms wachtlijsten zijn is het niet altijd mogelijk om in het ziekenhuis te wachten op opname. De richtlijnen van het zorgkantoor zijn hierin leidend.
Voor verpleeghuizen bestaan vaak wachtlijsten. Het kan dus voorkomen dat u niet direct terecht kunt in het verpleeghuis van uw eerste keuze. Het zorgkantoor geeft aan dat u, in het kader van ‘doelmatigheid van zorg’, de eerst vrijkomende geschikte plaats in het verpleeghuis binnen uw regio moet accepteren. Wanneer u dit niet accepteert, moet u thuis met overbruggingszorg op een opname in het verpleeghuis van uw keuze wachten. Als u wel de eerst vrijkomende plaats accepteert, blijft u op de wachtlijst van het verpleeghuis van uw eerste keuze staan. Als daar plaats vrij komt, wordt u - indien u dat nog wenst - overgeplaatst.
Opnames in verzorgingshuizen zijn sinds 1 januari 2015 maar zeer beperkt mogelijk. In de praktijk is een opname in een verzorgingshuis op dit moment alleen mogelijk bij een grote zorgbehoeftigheid, meestal gepaard gaande met een beginnende dementie. Voor opname in een verzorgingshuis is er een CIZ-indicatie noodzakelijk.
U komt alleen in aanmerking voor een tijdelijke opnameplaats in een verzorgingshuis als u bij ontslag uit ons ziekenhuis onder andere nog intensieve hulp nodig heeft bij de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen).
De medewerker van het Nazorgteam maakt na een beoordeling een passende indicatie voor u in orde. Zij bespreekt met u welke kamers er in de regio op dat moment beschikbaar zijn. Dit betekent dat u vaak niet terecht kunt in een verzorgingshuis in uw directe omgeving, maar dat u een plek elders moet accepteren.
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het Nazorgteam.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.