De Intensive Care (IC) is een speciale afdeling in het ziekenhuis voor mensen die ernstig ziek zijn. Op de IC krijgen patiënten extra zorg en worden ze goed in de gaten gehouden. Als het nodig is, helpt de IC bij het tijdelijk ondersteunen of overnemen van belangrijke orgaanfuncties. De IC is er zowel voor geplande als spoedopnames.
U kunt ons dag en nacht bellen op telefoonnummer 0492 - 59 50 90.
Let op: bel liever niet tussen 07.00 en 07.45 uur, omdat we dan de zorg overdragen aan een nieuwe dienst.
Wil u weten wat de bezoektijden zijn? Vraag dit dan aan het IC-personeel. Er mogen maximaal 2 bezoekers tegelijk bij de patiënt aan bed zijn. Andere bezoekers kunnen in de wachtruimte naast de IC wachten. Vanwege hygiëneregels zijn bloemen en planten niet toegestaan op de Intensive Care (IC). U mag wel uitgeprinte foto’s, kaartjes of tekeningen meenemen voor uw dierbare. Wij hangen deze voor u op. Op de IC staat altijd het welzijn van de patiënt op de eerste plaats.
De contactpersoon van de patiënt kan met vragen terecht bij de verpleegkundige. Alleen de contactpersoon krijgt medische informatie. Wij vragen de contactpersoon om zelf ook de andere naasten op de hoogte te houden.
Een opname op de IC is vaak een ingrijpende periode voor de patiënt en naasten. Daarom biedt ons ziekenhuis verschillende mogelijkheden om dicht bij uw naaste te zijn. Als het nodig is, kunt u zelfs ’s nachts blijven slapen in een van onze familiekamers. Deze kamers zijn op de afdeling en van alle gemakken voorzien. Ook is er een wachtruimte met diverse voorzieningen.
Soms zijn er extra hygiënemaatregelen nodig voor een patiënt. De verpleegkundigen leggen u dan goed uit wat u moet doen.
De Intensive Care (IC) bestaat uit twee units, elk met een centrale balie. Vanaf deze balie kunnen de verpleegkundigen alle kamers goed in de gaten houden. In de patiëntenkamers hangen ook camera’s. Die zorgen voor extra toezicht. De beelden worden live bekeken, maar niet opgeslagen. Er is ook een centrale monitor waarop de ademhaling, hartslag en bloeddruk van alle patiënten continu gevolgd worden.
Onze Intensive Care (IC) heeft ruime eenpersoonskamers met grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten. In de kamers gaan beeldschermen soms aan en hoort u regelmatig piepjes of andere geluiden. Dit kan soms eng zijn voor patiënten en bezoekers. Maar maak u geen zorgen, de verpleegkundigen weten precies wat deze signalen betekenen en wanneer ze moeten ingrijpen.
Een IC-opname gebeurt vaak onverwacht en met spoed. U krijgt direct medische zorg en wordt aangesloten op bewakingsapparatuur. Dit kost even tijd, daarom vragen we naasten om in de wachtkamer te wachten. Zodra mogelijk geeft een arts of verpleegkundige uitleg over de situatie. Samen kiezen we met de naasten één vaste contactpersoon.
Bent u langer dan 72 uur op de IC geweest? Dan komt een IC-verpleegkundige in de eerste drie dagen na uw verhuizing naar de verpleegafdeling kort bij u langs om te kijken hoe het gaat. Een opname op de IC is vaak een ingrijpende ervaring, voor u en uw naasten. Soms houden mensen hier klachten aan over. Ongeveer drie maanden na uw IC-opname kunt u worden uitgenodigd voor de nazorgpolikliniek. Daar bespreekt u of u nog klachten heeft en kunt u vragen stellen. Kijk hier voor meer informatie over de Nazorgpolikliniek.
Op de IC werken verschillende zorgverleners samen om u zo goed mogelijk te helpen.
Intensivist
De intensivist is de hoofdbehandelaar. Dit is een arts die extra is opgeleid om ernstig zieke patiënten te behandelen. Hij of zij draagt de medische verantwoordelijkheid.
Zaalarts of Physician Assistant (PA)
Dit is een arts of speciaal opgeleide verpleegkundige die dagelijks bij de patiënten komt. Zij doen lichamelijk onderzoek, maken behandelplannen en passen medicijnen aan. Zij werken onder leiding van de intensivist.
IC-verpleegkundigen (in opleiding)
Dit zijn verpleegkundigen met een extra opleiding voor de IC. Zij geven medicijnen, controleren belangrijke lichaamsfuncties en voeren medische handelingen uit. Ze zorgen ook voor de dagelijkse verzorging.
Andere zorgverleners
Op de IC werken ook andere specialisten mee, zoals de diëtist, fysiotherapeut, longarts, chirurg, internist en radioloog. Zij overleggen elke dag met elkaar over de zorg tijdens het Multidisciplinair Overleg (MDO). Op de IC werken ook secretaresses, voedingsassistenten en afdelingsassistenten.
Kinderen zijn welkom op de IC. Overlegt u wel even met de verpleegkundige van uw naaste als u hier vragen over heeft.
Helmond
0492 - 59 50 90
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.