Urologie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Urologie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Urologie

Wat is Urologie?

U gaat naar de uroloog wanneer u last heeft van blaas-, nier- en/of prostaataandoeningen. Maar ook als u last heeft van nierstenen, incontinentie, urineweginfecties en aandoeningen van de mannelijke geslachtsorganen.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie heeft een website speciaal voor patiënten: Alles over Urologie. Hier vindt u actuele informatie over het specialisme.  

Wat kunt u verwachten?

Wanneer u problemen heeft aan het deel van het lichaam dat loopt van de bovenste rand van de nier tot en met de onderste punt van de plasbuis, komt u bij één van de urologen terecht.

Door middel van een echografie van de hogere urinewegen, een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie) en/of onderzoek van de urine of röntgenonderzoek wordt een diagnose en behandelplan opgesteld. Ook kan een specifiek onderzoek plaatsvinden van de prostaat. Dit gebeurt door middel van een prostaatbiopsie. Soms is een operatie noodzakelijk.

De specialisten worden bijgestaan door een team van gespecialiseerde verpleegkundigen, die ervoor zorgen dat u zich als patiënt op uw gemak voelt. De urologen werken verder regelmatig samen met andere specialismen binnen het ziekenhuis zoals: Gynaecologie, Oncologie, Kindergeneeskunde en Radiologie. Er is ook een goede samenwerking met het specialisme Neurologie, met name voor de behandeling van patiënten met Parkinson en Multiple Sclerose.