Reumatologie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Reumatologie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Reumatologie

Wat is reumatologie?

De naam reuma is een verzamelnaam voor zo’n tweehonderd verschillende reumatische ziektes. Daarbij kunt u denken aan ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen. De reumatische ziektes worden onderverdeeld in de volgende groepen: artritis, bindweefselziekten of systeemziekten, artrose en weke delen-reuma. 

De reumatoloog 

De reumatoloog is opgeleid in de interne geneeskunde en heeft zich daarna speciaal gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Bij het bewegingsapparaat horen alle onderdelen die u helpen bewegen. Gedurende de opleiding heeft een reumatoloog zich verdiept in ziekten van inwendige organen zoals longen, lever en hart. Hierdoor is de reumatoloog bij uitstek toegerust voor het behandelen van ziekten waarbij én inwendige organen én het bewegingsapparaat zijn aangedaan. Een reumatoloog is als het ware de internist voor aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Binnen dit specialisme werken, naast de reumatologen, ook een reumaverpleegkundige en verpleegkundig specialist. De reumaverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorgverlening aan mensen met een reumatische aandoening.

Wat kunt u verwachten?

Laagdrempelige zorg, dichtbij huis. Dat is waarin Reumatologie in het Elkerliek zich onderscheidt. U kunt terecht in Helmond en Deurne. Veel reumatologen verrichten zelf wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van reumatische ziekten en naar nóg betere behandelwijzen van deze aandoeningen. Zo ook in het Elkerliek ziekenhuis. In tegenstelling tot de orthopedisch chirurg, voert de reumatoloog geen operaties uit. Een aantal aandoeningen kan zowel door de reumatoloog als door de orthopedisch chirurg worden gezien, zoals ontstekingen van pezen of slijmbeurzen.