Orthopedie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Orthopedie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Orthopedie

Wat is Orthopedie?

Orthopedie is één van de oudste onderdelen van de geneeskunde. Het is de leer van het steun- en bewegingsapparaat, en behandelt aandoeningen van botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Het woord ‘orthopedie’ is afkomstig uit het Oudgrieks en betekent ‘recht’(orthos) en ‘kind’ (peados). Orthopedie is een vakgebied waar patiënten van jong tot oud worden behandeld. Deze behandeling bestaat vaak uit een operatie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Slijtage van de knie of heup (arthrose) die vervangen wordt door een prothese.
  • Een kijkoperatie van de knie om een meniscusscheur te behandelen, of van de schouder om een schouder ‘die uit de kom gaat’ te verstevigen.
  • Het vervangen van een gescheurde kruisband na een sportletsel.
  • Het repareren van een botbreuk met een pen of een plaat met schroeven.

Naast deze operatieve behandelingen worden aandoeningen ook niet operatief behandeld. Denk hierbij aan een brace of steunzolen. Ook een injectie van een gewricht, gerichte adviezen en fysiotherapie zijn niet-operatieve behandelingen. Orthopedie is letterlijk een dynamisch vakgebied. ‘Zorg voor beweging’ is wat wij u in het Elkerliek Ziekenhuis bieden.

Wat kunt u verwachten?

In het Elkerliek ziekenhuis zijn zes orthopedisch chirurgen werkzaam. Allen werken op onze locaties in Helmond en Deurne voor polikliniek bezoeken. Operatieve behandelingen vinden plaats op locatie Helmond.

Filmpjes

Er zijn een aantal filmfragmenten gemaakt waarin verschillende personen vertellen over de Totale Heup Prothese.