AYA-zorg

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Oncologie | AYA-zorg

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

AYA-zorg

AYA-zorg in het Elkerliek: zorg voor jongvolwassenen met kanker


AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen de 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.

Jong en kanker
Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In het Elkerliek hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. De AYA-verpleegkundig specialist heeft hierin een centrale rol. Bij de AYA-verpleegkundig specialist kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen. 

Vraag maar raak
Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn…’ AYA-zorgconcept, zoals hieronder in de figuur weergegeven wordt. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt hem meenemen naar het ziekenhuis.

Meer informatie vind je ook in de AYA-patiëntenfolder.

AYA-team van het Elkerliek
De AYA-verpleegkundig specialisten hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een diëtiste geraadpleegd worden.

De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk. Het AYA-team van het Elkerliek werkt nauw samen met het MUMC in Maastricht en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Contactgegevens
Heb je vragen over AYA-zorg in het Elkerliek? Stuur dan een mailtje naar aya@elkerliek.nl

Afspraak maken met een AYA-verpleegkundig specialist
U kunt een afspraak maken met (een van de) AYA verpleegkundige specialist(en) via de polikliniek oncologie, telefoonnummer 0492 - 59 59 47.

AYA Zorgnetwerk
Om de zorg en behandeling beter af te stemmen op de levensfase waar AYA's zich in bevinden wordt er AYA-zorg geleverd in ziekenhuizen door heel Nederland. Zij vormen samen het AYA Zorgnetwerk. Het Elkerliek is ook onderdeel van dit netwerk en werkt samen met het MUMC Maastricht.

Kijk voor meer informatie over het AYA Zorgnetwerk ook op de website.